De Europese Commissie gaat samen met de Waalse premier Paul Magnette alsnog proberen overeenstemming te bereiken over het vrijhandelsakkoord met Canada. 

De Belgische omroep VRT meldt dat Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, met Magnette heeft afgesproken de komende dagen verder te onderhandelen.

Aan de Canadese zijde is alles afgerond, schrijft de omroep. Er zijn alleen nog moeilijkheden tussen de Europeanen onderling en de komende dagen worden gebruikt om die op te lossen. 

Op Twitter schreef Schulz eerder dat men niet op het laatste moment kan stoppen met het verdrag. Hij sprak daarom met Magenette zaterdagochtend. Onduidelijk is of hij ook met de Canadese handelsminister heeft gesproken. 

Een woordvoerder van Chrystia Freeland kon tegenover Reuters niet bevestigen dat er gesprekken zouden plaatsvinden, maar vertelde wel dat de minister nog in Brussel is. 

Een anonieme bron vertelde aan het persbureau dat de Europese Commissie de hoop nog niet had opgegeven dat er een akkoord wordt gesloten. De Canadese premier Justin Trudeau zou eigenlijk komende week naar Brussel vliegen om een eventueel gesloten verdrag te tekenen. Hij heeft naar verluidt maandag als deadline gesteld. 

Zorgen 

Wallonië, waar minder dan 1 procent van de Europese bevolking woont, wist vrijdag een verdrag tussen Canada en de EU te voorkomen. De regionale Belgische overheid heeft een reeks zorgen geuit over het akkoord. De nationale Belgische regering heeft groen licht nodig van Wallonië om het akkoord te tekenen. 

Vrijdag leek Freeland nog te vertrekken uit het Belgische Namen zonder zicht op een vrijhandelsakkoord. Ze verklaarde toen teleurgesteld te zijn en zei dat de Europese Unie duidelijk niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten.