
Milieudefensie wil gascentrales dicht in 2035
De milieubeweging vindt dat het kabinet de duurzaamheidsdoelen flink moet aanscherpen. De sluiting van de huidige tien kolencentrales is voor hen nog onvoldoende, zo schrijft het AD.
"Het huidige streven om Nederland in 2050 op duurzame energie te laten draaien is te weinig ambitieus", zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. "We willen dat in 2035 alle fossiele energiebedrijven, dus ook de gascentrales gesloten zijn.
Nederland telt momenteel 27 gasgestookte centrales die tot kort geleden de helft van onze elektriciteit opwekten. Het voorstel wordt zaterdag gepresenteerd tijdens de manifestatie tegen TTIP en CETA in Amsterdam. Door die vrijhandelsverdragen wordt het stoppen met fossiele energie namelijk moeilijker, stelt Milieudefensie.
Greenpeace sluit zich aan bij het standpunt dat alle gascentrales in 2030 tot 2035 gesloten dienen te zijn. "Alle wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat dit prima haalbaar is'', zegt Joris Wijnhoven, campagneleider klimaat & energie bij Greenpeace. Op kortere termijn moeten gascentrales wel blijven, vindt Greenpeace.
Rapport
Ook Urgenda steunt het voorstel. Zij dwongen in 2015 bij de rechter af dat het kabinet aanzienlijk meer moet doen om broeikasgassen terug te dringen. De organisatie heeft in een recent rapport uitgerekend dat een duurzame energievoorziening in 2030 jaarlijks 9 miljard euro gaat kosten gedurende vijftien jaar lang.
De energiebedrijven en het kabinet stellen dat gascentrales een belangrijke rol gaan spelen in de overgang naar duurzame energie.
In de huidige plannen staat dat slechts 16 procent van de energievoorziening in Nederland in 2023 duurzaam moet zijn.
Afgelopen maand werd bekend dat energieleverancier ENGIE de helft van zijn gascentrales in Nederland zal sluiten. Energiebedrijf RWE gooit de kleinere gascentrales in Den Bosch, Bergen op Zoom, Erica en Klazienaveen per 1 december dicht.