De Canadese minister van Handel Chrysta Freeland heeft vrijdagmiddag na urenlang onderhandelen met de Waalse regering over het vrijhandelsverdrag van de EU en Canada (CETA) haar koffers gepakt.

Ook de Europese Commissie heeft de gesprekken gestaakt. ''Maar de commissie beschouwt dit niet als het einde van het proces dat moet leiden tot de ondertekening van het handelsakkoord'', zegt een EU-bron.

Bij haar vertrek zei Freeland dat de onderhandelingen met Wallonië zijn mislukt. ''Ik ben teleurgesteld", aldus de minister. ''Het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft."

Geen akkoord

Eerder vrijdag zei de Waalse premier Paul Magnette nog in het Waalse parlement dat er ''een wil is om vooruit te gaan, maar er is geen akkoord". Canada en de EU boden Wallonië op dat moment onvoldoende om in te stemmen met CETA.

''Wij blokkeren dit verdrag niet voor onze lol”, betoogde Magnette. ''Dit gaat niet alleen over dit verdrag. De wereld globaliseert. Het spijt me voor de Canadezen dat zij de eersten zijn die aan deze test worden onderworpen." In het parlement las hij een lange lijst van onderwerpen voor waar Wallonië moeite mee heeft.

EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) liet weten ''‏erg bedroefd'' te zijn. ''Er was goede vooruitgang geboekt op de meeste punten waar Wallonië moeite mee heeft. Ik geloof oprecht dat dit niet het einde van het proces is en hoop nog steeds een oplossing te vinden zodat CETA kan worden ondertekend.''

Niet gerust

De Belgische premier Charles Michel zei vrijdag in Brussel dat hij ''niet gerust” is op de goede afloop. In een nachtelijk telefoongesprek met de Canadese premier Justin Trudeau heeft hij gemeld dat er sprake is van ''radicalisering'' van de standpunten. Michel heeft toestemming van de Waalse regering nodig om namens heel België te tekenen.

Alle EU-landen, Canada en tien regionale parlementen moeten het verdrag ratificeren. Als Michel de bezwaren van Wallonië zou negeren en zonder mandaat zou tekenen, riskeert hij een institutionele crisis.

Steun

Inmiddels hebben 88 Europarlementariërs uit twintig landen in een brief hun ''volle steun" betuigd aan het Waalse parlement en Magnette. Onder hen Agnes Jongerius (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). De ondertekenaars vinden dat het Waalse verzet getuigt van ''democratische vitaliteit en voorbeeldige politieke moed’’.

Door het aanhoudende verzet van de Walen lijkt ondertekening van het verdrag op 27 oktober in Brussel steeds minder aannemelijk.

De bundeling van organisaties die zaterdag een demonstratie houden in Amsterdam voor eerlijke handel, zegt vrijdagavond blij te zijn met het verzet van de Walen.