Het is ''te kort door de bocht” om, zoals in de VS, de Europese markt tegen spotgoedkoop staal te beschermen met importheffingen die de werkelijke schade voor de Europese producenten vele malen overtreffen. 

Dat was vrijdag de boodschap van premier Mark Rutte nadat de EU-leiders in Brussel over de modernisering van het industriebeleid hadden gesproken.

De Europese Commissie wil harder optreden tegen 'dumping' van producten onder de kostprijs, en soms met staatssteun.

Naïef

''We zijn geen protectionisten maar we moeten ook niet naïef zijn”, zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdag. ''Ik kan niet accepteren dat de VS zich wapenen terwijl de EU zich ontwapent. Vrije handel moet eerlijke handel zijn. We moeten ophouden met charmeren."

Al maanden zijn de EU-lidstaten het oneens over de aanpak van dumping. De meeste lidstaten willen landen zoals China de duimschroeven aandraaien, maar dat plan wordt door onder meer Nederland geblokkeerd.

Verstandig compromis

''Er is al heel lang discussie over het verbeteren van onze gereedschapskist met instrumenten om onze handelsbelangen te beschermen", aldus Rutte. ''Maar die heffingen moeten ook worden betaald, door importeurs, door industriële gebruikers." Hij hoopt dat Brussel voor het einde van het jaar met een '"verstandig" compromis zal komen.

Deze week stuurden zestig topfunctionarissen uit de Europese staalindustrie een open brief aan Europese regeringsleiders. Zij willen dat Brussel met snellere en effectievere maatregelen komt om de dumping van Chinees staal op de Europese markt tegen te gaan.