Walen nog niet tevreden met nieuwe voorstellen over CETA

Canada en de EU bieden Wallonië nog onvoldoende om in te stemmen met het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada, CETA.

''Er is een wil om vooruit te gaan, maar geen akkoord", zei de Waalse premier Paul Magnette vrijdag in het Waalse parlement, waar hij de stand van zaken kwam uitleggen.

''Wij blokkeren dit verdrag niet voor onze lol”, betoogt Magnette. ''Dit gaat niet alleen over dit verdrag. De wereld globaliseert. Het spijt me voor de Canadezen dat zij de eersten zijn die aan deze test worden onderworpen."

De Waalse regering verwierp donderdagavond nieuwe voorstellen van de Europese Commissie over het CETA-verdrag. Door het aanhoudende verzet van de Walen hangt ondertekening van het verdrag op 27 oktober aan een zijden draad.

Magnette sprak vrijdagmorgen ook met de Canadese minister van Handel, Chrysta Freeland. In het parlement las hij een lange lijst van onderwerpen voor waar Wallonië moeite mee heeft. De onderhandelingen tussen de Europese Commissie, Canada, Wallonië en België over een oplossing voor de Waalse bezwaren gaan wel door. 

Na de EU-top zei de Belgische premier Charles Michel dat hij begrip heeft voor het onbegrip bij de andere landen over de situatie. ''CETA is geen bilateraal verdrag tussen Wallonië en Canada." In een nachtelijk gesprek met de Canadese premier Justin Trudeau heeft hij gemeld dat er sprake is van ''radicalisering'' van de standpunten.

Toestemming

Michel heeft toestemming van de Waalse regering nodig om namens heel België te tekenen. Alle EU-landen, Canada en tien regionale parlementen moeten het ratificeren. Als Michel de bezwaren van Wallonië zou negeren en zonder mandaat zou tekenen, riskeert hij een institutionele crisis.

Inmiddels hebben 88 Europarlementariërs uit twintig landen in een brief hun ''volle steun" betuigd aan het Waalse parlement en Magnette. Onder hen Agnes Jongerius (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). De ondertekenaars vinden dat het Waalse verzet getuigt van ''democratische vitaliteit en voorbeeldige politieke moed’’.

Rutte

Premier Mark Rutte houdt goede hoop dat de komende dagen een oplossing wordt gevonden. ''Het maken van een worst is nooit een fraai proces. Als er uiteindelijk maar een goede worst uitkomt", aldus Rutte.

"Als dat een paar dagen langer duurt, vind ik dat geen ramp. Als het niet lukt, is dat wel heel schadelijk voor Europa, voor bedrijven, werknemers en mensen die spullen willen kopen", zei hij vrijdag na afloop van de tweede dag van de EU-top in Brussel.

Geen mandaat

Magnette weigert de federale regering het verdrag te laten ondertekenen namens heel België. CETA is volgens de Walen schadelijk voor hun landbouwsector, met name voor varkensproducten. Alle nationale en tien regionale parlementen in de EU moeten instemmen met het verdrag en alleen Wallonië ligt dwars.

De oplossing wordt gezocht in een 'interpretatieve verklaring' die de zorgen bij de Walen moet wegnemen zonder dat het al vier jaar geleden afgeronde verdrag gewijzigd hoeft te worden.

Dinsdag werd een stemming over het verdrag uitgesteld. Op die dag kwamen de Europese ministers van Handel en Buitenlandse Zaken bijeen voor een speciale zitting over CETA.

Er zou eigenlijk een beslissing worden genomen over het ondertekenen van het akkoord en de voorlopige inwerkingtreding. De EU-ministers moesten het ook eens worden over de gezamenlijke verklaring die tegelijkertijd met CETA ondertekend moet worden.

Reputatieschade

Als CETA niet doorgaat, loopt de EU als handelspartner grote reputatieschade op. Trudeau dreigt niet naar een speciale EU-Canada-top op 27 oktober in Brussel te komen, als de kwestie niet uit de weg is.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het verdrag volgende week donderdag in bijzijn van de Canadese premier wordt bezegeld. Een deel van het verdrag kan na ondertekening in werking treden.

Een aantal onderwerpen is hiervan uitgezonderd waaronder het omstreden arbitragesysteem (ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen. Maar als er vanuit de EU geen overeenstemming is, dan zal Trudeau niet komen.

Lees meer over:
Tip de redactie