Vrijhandelsverdrag CETA komt voor België op 'delicaat moment'

De Belgische premier Charles Michel zegt dat het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada voor België op een lastig moment komt. Hij reageert daarmee op het Waalse 'nee' tegen CETA.

De Waalse premier Paul Magnette dreigt het CETA-verdrag te torpederen door de federale Belgische regering geen mandaat te geven om het verdrag te ondertekenen.

''Ik heb respect voor democratie, maar dit is voor België een delicaat moment. We naderen het moment van de waarheid", zei Michel donderdag bij aankomst op de EU-top in Brussel.

EU-president Donald Tusk zei te hopen dat ''België opnieuw toont dat het een ware kampioen is in het sluiten van compromissen" en dat er tegen vrijdag een akkoord is.

"Als je de mensen er niet van kunt overtuigen dat handelsakkoorden in hun belang zijn, en dat onze onderhandelaars werken om hun belangen te verdedigen, dan bouwen we geen publieke steun rond vrijhandel. Dat betekent dat CETA ons laatste vrijhandelsakkoord kan zijn."

Onderhandelingen

​De onderhandelingen tussen EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) en de Waalse premier over vrijhandelsverdrag CETA worden donderdagmiddag hervat.

Malmström (Handel) heeft nieuwe voorstellen op tafel gelegd die Magnette over de streep moeten trekken. Ze is "optimistisch" over een goede afloop, maar "een oplossing is er nog niet", zei ze eerder donderdag in Brussel.

Video: Nog hoop op samenwerking België voor CETA

Schadelijk

De socialist Magnette weigert de federale regering het verdrag te laten ondertekenen namens heel België. CETA is volgens de Walen schadelijk voor hun landbouwsector, met name voor varkensproducten. Alle nationale en tien regionale parlementen in de EU moeten instemmen met het verdrag en alleen Wallonië ligt dwars.

De oplossing wordt gezocht in een 'interpretatieve verklaring' die de zorgen bij de Walen moet wegnemen zonder dat het al vier jaar geleden afgeronde verdrag gewijzigd hoeft te worden.

Onderschat

Volgens ingewijden is de positie van Wallonië al geruime tijd bekend bij de Belgische regering, maar heeft zij de Waalse vasthoudendheid onderschat. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders suggereerde donderdag dat Wallonië niet begrijpt wat er op het spel staat. "Wij blijven proberen het aan de Walen uit te leggen", aldus Reynders.

Als CETA niet doorgaat, loopt de EU als handelspartner grote reputatieschade op. De Canadese premier Justin Trudeau dreigt niet naar een speciale EU-Canada-top op 27 oktober in Brussel te komen, als de kwestie niet uit de weg is.

Uitgesteld

Dinsdag werd een stemming over het verdrag uitgesteld. Op die dag kwamen de Europese ministers van Handel en Buitenlandse Zaken bijeen voor een speciale zitting over CETA. Er zou eigenlijk een beslissing worden genomen over het ondertekenen van het akkoord en de voorlopige inwerkingtreding.

De EU-ministers moesten het ook eens worden over de gezamenlijke verklaring die tegelijkertijd met CETA ondertekend moet worden.

In Nederland wordt CETA door een meerderheid in de Tweede Kamer gesteund. Het Nederlandse kabinet is volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) ook positief over de gezamenlijke verklaring, omdat die alle voor Nederland relevante onderwerpen bevat en ook bevestigt dat EU-standaarden niet ter discussie staan.

Canadese premier

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het verdrag volgende week donderdag in bijzijn van de Canadese premier wordt bezegeld. Een deel van het verdrag kan na ondertekening in werking treden.

Een aantal onderwerpen is hiervan uitgezonderd waaronder het omstreden arbitragesysteem (ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen. Maar als er vanuit de EU geen overeenstemming is, dan zal Trudeau niet komen.

Lees meer over:
Tip de redactie