
'Europese Commissie hoorde al in 2012 over mogelijk gesjoemel met diesels'
Dat zou blijken uit gelekte e-mails, schrijft nieuwsplatform EUobserver donderdag.
In de e-mails, ook in handen van EenVandaag, wijzen wetenschappers van het onderzoekscentrum van de Europese Commissie op hun ontdekking dat een dieselauto veel meer stikstofoxide uitstoot bij temperaturen beneden de 20 en boven de 30 graden Celsius.
Autofabrikanten probeerden dieselauto's minder vervuilend te laten lijken door ze in een testomgeving, die altijd tussen de 20 en 30 graden Celsius is, minder te laten uitstoten. In andere omstandigheden zijn de auto's veel vervuilender.
De e-mails zijn verstuurd aan verschillende hoge ambtenaren binnen de Europese Commissie. Tot nu toe zei de commissie altijd dat zij voor de uitkomst van het schandaal in september 2015 wel op de hoogte was van het bestaan van sjoemelsoftware, maar geen bewijs had voor het gebruik ervan.
Op dit moment wordt onderzocht waarom de commissie geen stappen ondernam naar aanleiding van deze e-mails.
Reactie
In een reactie zegt woordvoerder Lucia Caudet van de Europese Commissie tegen EUobserver dat lidstaten twee dagen na deze e-mailwisseling ook op de hoogte waren van de bevindingen.
Ook noemt ze het "makkelijk om om met de kennis van nu berichten uit het verleden te interpreteren."
"Deze e-mails werden verstuurd in het kader van een studie over ecologische innovatie van het onderzoekscentrum van de Europese Commissie. Daarbij merkten wetenschappers een hogere uitstoot op in een voertuig binnen een bepaald temperatuurbereik. Ze waren niet op zoek naar fraude."
Volkswagen
Volkswagen raakte in 2015 in opspraak nadat bleek dat de fabrikant op grote schaal fraudeerde met emissiesoftware. In dieselauto's van Volkswagen zat software die ervoor zorgt dat de uitstoot minder schadelijk was tijdens een controle in de garage dan tijdens normaal gebruik buiten op de weg.
Als bijvoorbeeld de wielen draaien terwijl de auto blijft stilstaan, het stuur niet wordt gebruikt en de gps slecht contact maakt, "weet" de software dat de auto wordt getest en worden er minder schadelijke stoffen uitgestoten.