Veel medewerkers van ING zijn te afhankelijk van de bank geworden door royale arbeidsvoorwaarden en hoge vertrekpremies, zegt hr-directeur Hein Knaapen in een interview met Het Financieele Dagblad (FD).

Werknemers van de bank komen zo volgens Knaapen in de verleiding om achterover te leunen, zegt hij donderdag tegen het FD. Volgens hem moet het salaris van ING-medewerkers in de toekomst veel meer afgestemd worden op dat van vergelijkbare functies bij andere bedrijven.

"Als je ver boven je marktniveau betaald wordt, dat is een dodelijke verleiding. Als je 55 bent en je verdient 20 procent boven de markt, nou gefeliciteerd, dan heb je een probleem! Dan ben je gewoon afhankelijk."

Ontslagronde

Knaapen reageert daarmee op de ophef die is ontstaan nadat ING begin deze maand aankondigde ruim zevenduizend arbeidsplaatsen te schrappen, de grootste ontslagronde in de geschiedenis van de bank. In België worden 650 filialen gesloten, waardoor 3.500 werknemers hun baan verliezen.

"Belgen zijn op het gebied van bankieren en sociale zekerheid nog wat conservatiever dan wij, en dat ze nu niet blij met ons zijn, begrijp ik", aldus Knaapen tegen de krant. Maar volgens de topman is de arbeidsmarkt zowel in België als in Nederland "versteend" geraakt.

Vernieuwing

Knaapen wil dat de beoordeling voor zijn personeel voortaan veel meer is gericht op persoonlijke ontwikkeling dan op financiële doelen. Doel van die nieuwe aanpak is om "ingeslapen, vastgeroeste werknemers" uit de luwte te halen.

"We moeten mensen blijven laten leren en laten werken met vernieuwing, omdat ze anders heel erg afhankelijk worden van ING. Dat is slecht voor ING, maar nog veel slechter voor henzelf."