Auto-importeur Pon heeft met het Openbaar Ministerie (OM) geschikt in een zaak waarin het bedrijf werd beschuldigd van corruptie. De grootste auto-importeur van Nederland betaalt het OM 12 miljoen euro.

Het bedrijf voorkomt daarmee verdere strafvervolging vanwege omkoping, meldt het OM donderdag na berichtgeving.

Ambtenaren van politie en Defensie ontvingen tussen 2001 en 2011 ongeoorloofde giften van de auto-importeur. De ambtenaren onderhielden nauwe banden met de sector en waren betrokken bij wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstvoertuigen. De Telegraaf meldde eerder donderdag op basis van bronnen dat de importeur schuld heeft bekend.

Op de lijst van verwijten staan het goedkoop leasen van een Audi A5 en de verkoop van een Audi A6 aan ambtenaren. Een ambtenaar ging op kosten van Pon op reis naar onder andere Griekenland, Finland, Rusland en IJsland. 

Tussen 2001 en 2005 werd een ambtenaar ook geheel verzorgde, meerdaagse cruises over de Middellandse Zee aangeboden. De totale kosten van de giften aan ambtenaren over een periode van tien jaar kwamen volgens het OM boven de 100.000 euro uit.

Dienstvoertuigen

De schikking met Pon is onderdeel van een grootschalig onderzoek naar omkoping bij het wagenparkbeheer en de aanbesteding van dienstauto's voor politie en Defensie. 

Justitie verdenkt op dit moment nog 37 verdachten in de zaak, onder wie politie- en defensieambtenaren en een aantal autobedrijven. Bij onder andere Peugeot en Renault waren directieleden en accountmanagers betrokken bij de giften aan de ambtenaren.

Ook enkele ontslagen medewerkers van Pon worden nog vervolgd.