Groei Nederlandse arbeidsmarkt trager dan historisch gemiddelde

Arbeidsmarkten in Europa worden sterker, maar de groei in Nederland verloopt trager dan het eigen historisch gemiddelde. Dat blijkt donderdag uit gegevens van onderzoeksbureau Glassdoor Economic Research.

Glassdoor onderzocht hoe de arbeidsmarktomstandigheden zich in verschillende landen sinds 2007 hebben ontwikkeld. In de Glassdoor Global Labour Market Index worden achttien Europese landen vergeleken.

Om te bepalen hoe goed de arbeidsomstandigheden in een bepaald land zijn, keek Glassdoor onder andere naar de werkloosheidscijfers, het aantal openstaande vacatures en het gemiddelde salarisniveau.

Nederland

In Nederland loopt de huidige groei van de arbeidsmarktomstandigheden achter op de gemiddelde Nederlandse groei van voor de crisis. Dat is vooral een gevolg van een hoge groei in het verleden. Er wordt op korte termijn geen piek verwacht voor wat betreft het aantal openstaande vacatures of de hoogte van salarissen.

Nederland staat op de veertiende plek van arbeidsmarktprestaites in vergelijking met het eigen gemiddelde. Het schaart zich daarmee in een rijtje waar ook Noorwegen, Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk, Finland en België in staan.

Landen die het zwaarst hebben geleden onder de economische crisis, zoals Griekenland, Portugal en Spanje, groeien juist harder dan hun eigen gemiddelde.

Momentopname

Wanneer er puur naar de arbeidsmarktomstandigheden op dit moment wordt gekeken, verkeren de arbeidsmarkten van Zwitserland, Denemarken en Noorwegen in een zeer sterke positie. Griekenland, Spanje en Italië hebben een aanzienlijk slechter presterende arbeidsmarkt.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie