Europese Commissie wil hardere aanpak Chinees staal

Europa moet harder optreden tegen de Chinese export van goedkoop staal om de eigen staalindustrie te beschermen. De Europese Commissie riep de EU-leiders woensdag op in te stemmen met maatregelen.

Het pakket maatregelen zou "arbeiders en bedrijven beschermen tegen oneerlijke handel", aldus commissaris Jyrki Katainen (Banen en Groei). De EU-leiders vergaderen vrijdag in Brussel over het Europese handels- en industriebeleid.

Al maanden slagen de EU-lidstaten er niet in het eens te worden over de aanpak van 'dumping'. De meeste willen landen als China de duimschroeven aandraaien met hoge importheffingen, maar dat wordt door onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd. Zij zijn huiverig voor protectionisme.

Tata Steel Europe

Eerder deze week riepen de 58 grootste Europese staalbedrijven, waaronder Tata Steel Europe, het moederbedrijf van de hoogovens in IJmuiden, de EU ook op tot snelle, effectievere actie tegen de stroom goedkoop staal.

Volgens de Europese staalfederatie Eurofer nam de import van staal van buiten de EU, vooral China, met 24 procent toe in het eerste halfjaar.

Vernieuwing

De commissie vindt dat de huidige handelsinstrumenten om de staalstroom af te remmen aan vernieuwing toe zijn. Zo wordt de heffing nu vastgesteld op basis van de geleden schade door de Europese staalindustrie. In andere landen, waaronder de VS, wordt 'dumpstaal' keihard wordt beboet.

EU-commissaris van Handel Cecilia Malmström stelt ook voor om in de toekomst staatssteun mee te laten wegen voor alle landen die zijn aangesloten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), ongeacht of ze een markt- of staatseconomie zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie