De Nederlandse en Belgische autoriteiten gaan gegevens uitwisselen om fraude met tellerstanden van voertuigen aan te pakken. 

Een steekproef toonde aan dat bij 5 procent van de voertuigen die vorig jaar werden geïmporteerd uit België de kilometerstand was teruggebracht met gemiddeld 45.000 kilometer.

Bij een vijfde van de voertuigen die van Nederland naar België werden geëxporteerd, bleek de kilometerstand te zijn teruggedraaid, gemiddeld met 110.000 kilometer.

In Nederland registreert de RDW de tellerstanden van in Nederland geregistreerde auto’s, in België doet Car-Pass dat. De autoriteiten hebben afgesproken de gegevens van de RDW en Car-Pass bij de import van auto’s op te vragen en te vergelijken met de afgelezen tellerstand van de auto’s.

Oneerlijke concurrenten 

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vertelt dat de maatregel voor autobedrijven betekent dat oneerlijke concurrenten eerder tegen de lamp lopen. Verder worden consumenten minder snel opgelicht bij hun aankoop.

In een studie uit 2010 werd de totale schade van tellerfraude in de Europese Unie geschat op minstens 5,6 miljard euro per jaar.