Belgische uitgever NRC neemt Limburgse kranten over

De Belgische uitgever Mediahuis, eigenaar van NRC Media, neemt Concentra Media Nederland over. Tot het laatste concern behoort ook Media Groep Limburg (MGL), de uitgever van de regionale dagbladencombinatie De Limburger/Limburgs Dagblad.

Op 1 januari 2017 worden de aandelen overgedragen, meldt Mediahuis woensdag. Na de overname is Mediahuis de derde krantenuitgever in Nederland.

Naast NRC Handelsblad geeft het bedrijf ook Belgische dagbladen zoals De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg uit. Binnenkort gaat de onderneming ook de Metro uitgeven. Vorig jaar werd NRC Media overgenomen

Mediahuis is op zijn beurt eigendom van Concentra en mediaconcern Corelio, exploitant van onder andere Belgische televisiezenders. 

Minimale invloed 

Marc Vangeel, directeur van Concentra Media Nederland, vertelt dat de overname een minimale invloed heeft op het personeel. "Het is vooral een aandeelhoudersverandering."

MGL en Mediahuis hebben volgens het concern de afgelopen twee jaar al nauw samengewerkt. Zo werden bedrijfsprocessen en digitale innovaties geoptimaliseerd en journalistieke expertise uitgewisseld. 

Concentra en Corelio hebben het voornemen om hun media-activiteiten uiteindelijk samen te voegen in één concern. 

Omzet

Mediahuis boekte vorig jaar een omzet van 398 miljoen euro met een brutowinst van 62 miljoen euro. Na de overname werken er bij het Nederland-Belgische concern ongeveer tweeduizend mensen.

Opgeteld draaien de ondernemingen samen een omzet van 530 miljoen euro met een brutowinst van 85 miljoen euro. Een derde van de omzet wordt in Nederland behaald.

Lees meer over:
Tip de redactie