Redstack, ASML en Groasis zijn dinsdagavond tijdens De Wereld Draait Door door minister Henk Kamp (Economische Zaken) benoemd tot Nationale Iconen.

De benoeming is voor organisaties die innoveren op het gebied van bijvoorbeeld energie-, voedsel-, en watervoorziening, de gezondheidszorg of mobiliteit.

Redstack weet uit zoet en zout water met een speciaal membraan energie op te wekken. Het concept wordt inmiddels al toegepast op de Afsluitdijk.

Groasis krijgt de benoeming voor de ontwikkeling van een papieren doos waarmee bomen kunnen groeien in droge gebieden. Met de doos kunnen de bomen groeien met 90 procent minder water.

ASML heeft de 'Lighthouse' bedacht, een hoog vermogen elektronenversneller waarmee radio-isotopen geproduceerd kunnen worden die gebruikt kunnen worden voor onderzoek. Met de uitvinding kan dat nu zonder kernreactor en zonder verrijkt uranium. Hierdoor ontstaat bijna geen nucleair afval.

Netwerk

Uit tien finalisten werden de winnaars voorgedragen aan de ministerraad, die uiteindelijk het besluit heeft genomen. De winnaars krijgen onder meer ondersteuning van een bewindspersoon en departement die hen toegang moet geven tot een netwerk. Hiermee worden ze geholpen bij het vinden van financiering en nieuwe zakenpartners.

In 2014 werd de verkiezing voor het eerst gehouden. Gekweekte stamcellen, hybride aardappels en de Bioneedle werden toen benoemd tot Nationale Iconen. De verkiezing wordt eens in de twee jaar gehouden.