EU-stemming over vrijhandelsverdrag CETA uitgesteld

De stemming over het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) is uitgesteld naar later deze week. België stemt nog niet in met het verdrag, omdat het Waalse parlement het niet steunt.

Dinsdag kwamen de Europese ministers van Handel en Buitenlandse Zaken in Luxemburg bijeen voor een speciale zitting over CETA. Er zou eigenlijk een beslissing worden genomen over het ondertekenen van het akkoord en de voorlopige inwerkingtreding.

De EU-ministers moeten het eens worden over een gezamenlijke verklaring die tegelijkertijd met CETA ondertekend moet worden. Mogelijk wordt deze verklaring nog aangescherpt om alle lidstaten aan boord te krijgen.

Waals parlement

Vorige week werd al duidelijk dat het Waalse parlement tegen CETA is. De Waalse minister-president Paul Magnette heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders geen mandaat gegeven om CETA namens België te steunen. De Walen vrezen onder meer voor een verslechtering van hun concurrentiepositie en een verlies van banen.

Voor de Belgische steun is ook instemming van de regionale parlementen in België nodig. Eerder dinsdag zei Reynders te hopen het verdrag nog deze week te kunnen ondertekenen. "Ik zal er alles aan proberen te doen", aldus Reynders.

De Belgische minister en EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) overleggen veelvuldig met Magnette om hem nog voor het einde van deze week te kunnen overtuigen. Reynders verwacht dat het verdrag na een paar dagen alsnog ondertekend kan worden.

Video: Nog hoop op samenwerking met België voor CETA

Canada

Aan het einde van deze week buigen de Europese regeringleiders zich tijdens een EU-top nogmaals over de kwestie.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het verdrag op 27 oktober in bijzijn van de Canadese premier Justin Trudeau op een top in Brussel wordt bezegeld. Een deel van het verdrag kan na ondertekening in werking treden.

Een aantal onderwerpen is hiervan uitgezonderd waaronder het omstreden arbitragesysteem (ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen.

Maar als er vanuit de EU geen overeenstemming is, dan zal Trudeau niet komen.

Duitsland 

De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel verwacht volgens Wirtschaftsblatt niet dat CETA zal mislukken. "Misschien heeft men nog een beetje tijd nodig", aldus Gabriel.

In Duitsland klinkt overigens ook flinke kritiek op het verdrag. Afgelopen donderdag heeft het Duits grondwettelijk hof nog bezwaren tegen het tekenen en de voorlopige inwerkingtreding van het verdrag afgewezen. De Duitse regering mag voorlopig verder met CETA.

Nederland

In Nederland wordt CETA door een meerderheid in de Tweede Kamer gesteund. Het Nederlandse kabinet is volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) ook positief over de gezamenlijke verklaring, omdat die alle voor Nederland relevante onderwerpen bevat en ook bevestigt dat EU-standaarden niet ter discussie staan.

FNV, foodwatch Nederland, Milieudefensie, de Consumentenbond, SOMO en TNI reageren positief op het uitstel. "In Nederland hebben we ons laten opjagen en is onvoldoende geluisterd naar de zorgen in de samenleving", stelt Jurjen van den Bergh namens de organisaties.

"Dit uitstel biedt minister Ploumen en haar Europese collega's een laatste kans voor een beter handelsverdrag met Canada, om ook echt te 'resetten'."

Volgens de organisaties is het huidige verdrag "alleen goed voor bedrijven" en schadelijk voor de rechtsstaat, voedselveiligheid, arbeidsvoorwaarden en het milieu.

Faize Oulahsen van Greenpeace Nederland vindt het "niet gek" dat er geen overeenstemming is bereikt. "Uitstel van het besluit lost dit fundamentele probleem niet op, dit verdrag moet terug naar de tekentafel", meent Oulahsen.

Lees meer over:
Tip de redactie