FNV schaalt stiptheidsacties KLM maandag op

De stiptheidsacties van een deel van het cabinepersoneel van KLM worden vanaf maandag 'harder' voortgezet. Dat zegt vakbond FNV, die de acties organiseert.

De vakbond stelt KLM zondag schriftelijk op de hoogte over de nieuw te voeren acties. Bij die acties zal de druk op de luchtvaartmaatschappij worden opgevoerd, meldt FNV op de website.

De stiptheidsacties van het cabinepersoneel vinden al plaats sinds woensdagochtend 8.00 uur en duurden aanvankelijk tot vrijdag 22.00 uur. Volgens de vakbond heeft een groot deel van het cabinepersoneel tot nu toe deelgenomen aan de acties, maar onduidelijk is hoeveel mensen dat precies zijn. 

Ondanks dat KLM woensdag zei "geen significante vertragingen" te constateren door de stipheidsacties, noemt FNV de acties tot nu toe succesvol. "We hebben een stevig signaal afgegeven", zegt bestuurder Leen van der List. "Het is nu aan KLM om te reageren."

Extra vertraging

FNV zegt wel te zien dat leden langer bezig zijn met hun werkzaamheden. "Wij hebben vertragingen van twee à drie minuten gemeten", aldus Van der List. Bij de nieuwe acties zouden de vertragingen kunnen oplopen tot vijf minuten.

Tot welke acties FNV haar leden precies gaat oproepen, wil Van der List niet zeggen. Daarmee zou hij naar eigen zeggen de "safety en security" van KLM beïnvloeden.

Eis

Vakbond FNV verzet zich met de stiptheidsacties tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij om vanaf eind oktober op sommige lange vluchten met een steward of stewardess minder aan boord te vliegen.

De vakbond wil dat KLM deze kostenbesparende maatregel van tafel haalt, maar de luchtvaartmaatschappij heeft tot dusverre geen gehoor gegeven aan die eis.

KLM heeft ongeveer tienduizend cabinemedewerkers in dienst. Een deel daarvan is lid van vakbond FNV, het merendeel van vakbond VNC.

Lees meer over:
Tip de redactie