De Waalse minister-president Paul Magnette (PS) weigert de federale regering een mandaat te geven voor ondertekening van het Europese vrijhandelsverdrag met Canada (CETA).

Hij verklaarde dat vrijdag voor het Waalse parlement in Namen, nadat het parlement zich via een motie tegen CETA had gekeerd.

Door de blokkering staat het al in 2014 gesloten handelsakkoord op losse schroeven. Hoewel het juridisch niet vereist is, hebben de EU-lidstaten namelijk afgesproken dat ondertekening van het verdrag om unanimiteit vraagt.

In België is buitenlandse handel een bevoegdheid van de deelstaten. Premier Charles Michel kan zonder hun toestemming dus niet tekenen.

In CETA wordt alles geregeld, van afschaffing van exporttarieven tot intellectueel eigendom en gezamenlijke normen voor landbouwproducten. Het zou op 27 oktober in Brussel met de Canadese premier Justin Trudeau worden ondertekend. Het verdrag moet door het Europees Parlement en alle nationale en relevante regionale parlementen in de EU worden geratificeerd.

Dinsdag komen de EU-ministers van Handel in Luxemburg in een spoedzitting bijeen. Ze beslissen dan ook over een 'bindende verklaring' met allerlei garanties die de EU-commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, aan het verdrag wil hechten om bepaalde zorgen weg te nemen. De voorgestelde verklaring vindt Magnette echter onvoldoende.

Opnieuw

''Laat ons er opnieuw over discussiëren. Verschillende andere Europese landen hebben ook bedenkingen en zullen ons steunen", zei hij vrijdag. Pikant is dat de Belgische oud-premier Elio Di Rupo, nu voorzitter van Magnettes socialistische partij (PS), indertijd akkoord ging met CETA.

Voorstanders vrezen dat de betrouwbaarheid van de EU als handelspartner wordt aangetast als er een streep door CETA wordt gezet. ''Indien we het vrijhandelsakkoord met Canada niet ondertekenen, met welk land dan wel?" aldus de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Het EU-handelsbeleid ligt onder vuur sinds Brussel met de Verenigde Staten onderhandelt over vrijhandelsverdrag TTIP. In de EU is onder de burgers grote bezorgdheid over verlaging van de Europese normen voor bijvoorbeeld voedselveiligheid of het milieu.

Duitsland

Op donderdag heeft het Duits grondwettelijk hof nog bezwaren tegen het tekenen en de voorlopige inwerkingtreding van het verdrag afgewezen. De Duitse regering mag voorlopig verder met CETA.

Eerder deze week werd al duidelijk dat het verdrag in Nederland door een meerderheid in de Tweede Kamer wordt gesteund.