De Europese Commissie blijft de subsidies van nationale staten aan banken met problemen nauwlettend in de gaten houden.

De commissie wil zeker weten dat de betreffende banken hierdoor niet op oneerlijke wijze bevoordeeld worden, zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vrijdag bij een conferentie in Florence. 

"We moeten zorgvuldig kijken naar de steun aan banken", zei Vestager. "Onze regels voor staatssteun hebben hetzelfde doel: ze zorgen ervoor dat publieke steun niet in de plaats komt van private investeringen en dat het geen oneerlijke voordelen aan sommige banken biedt."

In de afgelopen jaren hebben de EU-lidstaten miljarden euro's in banken gestoken om de financiële instellingen overeind te houden. Om van Europa goedkeuring te krijgen voor hun redding, moesten de geholpen banken specifieke takken verkopen, stoppen met het betalen van dividenden en geen overnames doen.

Italië

De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi probeert inmiddels zonder directe staatssteun een oplossing te vinden voor het grote aantal slecht presterende leningen dat de bank op de balans heeft staan.

Verder moeten de eerder geredde Italiaanse banken Banca Marche, Banca Etruria, CariChieti en CariFerrara verkocht worden. 

Bronnen laten aan persbureau Reuters weten dat potentiële kopers lage biedingen op de banken hebben gedaan, omdat ze bang zijn dat de bedrijven nog fors moeten afschrijven op slecht presterende leningen.