425 banen weg bij Sliedrechtse scheepsbouwer

Scheepsbouwer Royal IHC schrapt 425 vaste en tijdelijke banen. De werknemers worden vandaag geïnformeerd over het ontslag. 

Dit meldt Royal IHC vrijdag. De directie zegt in overleg te zijn met de ondernemingsraad en de vakbonden. Het concern is één van de grotere scheepsbouwers in Nederland.

Ook het bestuur van IHC wordt verkleind naar twee leden. Directeur Dave Vander Heyde en financieel directeur Arie Vergunst gaan het concern leiden.

IHC krijgt naar eigen zeggen fors minder orders vanwege de lagere olieprijs en internationale concurrentie. De scheepsbouwhelling in Krimpen blijft aan als belangrijkste helling. De helling in Kinderdijk gaat fungeren als reserve. 

'Harde klap'

"Dit is in ruim een jaar tijd de tweede harde klap voor de werknemers van Royal IHC", reageert Piet Verburg, onderhandelaar bij CNV Vakmensen.

"Als Royal IHC een paar grote opdrachten binnenhaalt, hebben we opeens een heel ander verhaal. Dan is er weer voor jaren werk. Maar nu zit de klad erin, en de vooruitzichten zijn niet goed", ziet Verburg. 

Tijdelijke krachten 

FNV vindt het vreemd dat er nog achthonderd tijdelijke werknemers werken bij de scheepswerf, terwijl er mensen met een vaste arbeidsovereenkomst moeten vertrekken. “Voor FNV Metaal is het niet acceptabel dat er veel echte banen van vakmensen verloren gaan, terwijl er zoveel tijdelijke krachten rondlopen”, zegt Marry van der Stel.

“Ook nu al wordt er veel werk uitbesteed aan externe bedrijven, werk dat ook prima door het eigen IHC-personeel kan worden gedaan.”

In 2015 werd ook al een reorganisatie aangekondigd. Toen verdwenen 487 banen bij het concern en sprak de scheepsbouwer de verwachting een groot deel van de ruim duizend flexkrachten niet meer in te huren.

Ook andere scheepswerven hebben financiële problemen. Donderdag meldde de Rotterdamse scheepswerf Keppel Verolme dat 100 van de 350 banen moeten verdwijnen.

Lees meer over:
Tip de redactie