Werkgevers en bonden bereiken cao-akkoord voor verzorging en thuiszorg

Werkgevers en drie vakbonden hebben een onderhandelaarsakkoord gesloten voor werknemers in de verpleging, verzorging en thuiszorg.

CNV Zorg & Welzijn, NU´91 en FBZ konden het met de werkgevers eens worden over een loonsverhoging van 2,4 procent, twee keer een eenmalige uitkering en in drie stappen groei naar een volledige dertiende maand. 

Ook worden stappen gezet in het terugdringen van administratieve lasten en het ziekteverzuim in de sector.

Opvallende afwezige bij het akkoord is de FNV. De bond kan zich niet vinden in de gemaakte afspraken.

Loonsverhoging

De werknemers krijgen volgens het CNV een goede loonsverhoging, ook wordt de werk- en regeldruk aangepakt. Werknemers krijgen meer invloed op hun werktijden en dienstroosters. De cao loopt van april 2016 tot april 2018.

''We zijn waanzinnig trots op het resultaat en zullen het met een absoluut positief advies voorleggen'', zei voorzitster Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn vrijdagochtend. Ook niet-vakbondsleden zullen via een steekproef worden bevraagd over de overeenkomst. 

Zonder FNV

De FNV is ontevreden omdat de werkgevers volgens de bond weigeren de echte problemen in de ouderenzorg aan te pakken: de werkdruk en de doorgeslagen flexibilisering. ''Door steeds meer gebroken en onzekere diensten in verpleeghuizen en thuiszorg worden veel zorgmedewerkers ziek", aldus de werknemersorganisatie in een reactie.

Daarnaast vindt 85 procent van door de FNV bevraagde medewerkers dat ze de zorg met te weinig collega’s moet geven.

''Voorstellen om deze problemen aan te pakken, die niets kosten, zijn tijdens de onderhandelingen keer op keer afgewezen. In plaats van oplossingen zijn vage afspraken gemaakt voor minder administratie zonder enige concrete resultaatverplichting.''

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie