AMSTERDAM - De Europese beurzen lieten zich vrijdagmorgen inspireren door de Amerikaanse computerproducent Dell en het hogere slot van de beurzen in de Verenigde Staten. Het concern kwam donderdagavond na sluiting van Wall Street met kwartaalcijfers die de verwachtingen overtroffen. De 'meevaller', die bovendien vergezeld ging van een optimistische prognose over het lopende kwartaal, deed vooral de technologiefondsen goed.


Bekijk video

Op de effectenbeurs in Amsterdam stond de AEX-index tegen het einde van de ochtendhandel drie punten hoger (0,61 procent) op ,09 punten. Grootste stijger was opvallend genoeg KPNQwest. Het kabelnetwerkbedrijf, dat vreest voor zijn voortbestaan, noteerde ruim 9 procent hoger op 0,34 euro. Die koerswinst volgt nadat het concern over de twee voorgaande dagen bijna 85 procent in koerswaarde was gedaald.

KPN

Het telecomconcern KPN, samen met het Amerikaanse Qwest eigenaar van het noodlijdende concern, volgde met een stijging van 4,9 procent op 4.67 euro. Chipmachinefabrikant ASML profiteerde ook duidelijk van het positieve nieuws uit de VS en koerste 4,4 procent hoger op 24,79 euro. Goede zaken deden verder automatiseerder CMG en Philips die respectievelijk 4,3 procent en 2,5 procent hoger noteerden.

Onderaan de lijst van hoofdfondsen stond handelshuis Hagemeyer, dat 1,4 procent lager stond. Andere verliezers waren Buhrmann, Koninklijke Olie, Unilever en Numico.

Midkap

De MidKap-index van middelgrote fondsen slaagde er vrijdagmorgen niet op om een hoger koersgemiddelde op het bord te krijgen. De graadmeter stond 0,3 procent lager op 516,19 punten. Automatiseerder PinkRoccade, die donderdag al zware klappen opliep wegens een slecht kwartaalbericht, verloor opnieuw fors: -4,7 procent op 12,44 euro. Supermarktconcern Laurus, vrijdag op het zogenoemde strafbankje gezet, koerste 3,7 procent lager op 1,56 euro.

Koploper in de MidKap was chipfonds ASMI, met een stijging van ,9 procent op 26,50 euro. De kwartaalcijfers van voedingsconcern CSM, die donderdag nabeurs kwamen, werden door beleggers positief ontvangen. Het fonds steeg 0,7 procent tot 25,38 euro.

De andere beurzen in Europa lieten ook overwegend koersstijgingen zien. Londen was tegen het middaguur 0,5 procent in de plus. Parijs was 0,55 procent hoger. Frankfurt deed het met een ,4 procent hogere beursindex het best.

Op de beurs in Parijs was het lucht- en ruimtevaartconcern EADS (Airbus) 0,45 procent hoger. De voorbeurs gepresenteerde kwartaalcijfers vielen bij de beleggers redelijk in de smaak. Bovenaan de Franse beursindex stond weer eens France Telecom, met een koersstijging van 5,9 procent.

In de telecomhoek werden elders meer goede zaken gedaan. Het Zweedse Ericsson boekte een stijging van 5,7 procent. In Frankfurt was het autoconcern DaimlerChrysler met een winst van 3,9 procent de grootste stijger.

Euro

De euro was met 0,9145 duidelijk hoger dan de 0,9090 die donderdag bij het slot van de handel op de borden stond. Tegenover het pond sterling ging de koers van de euro van 0,6245 naar 0,6275. Kort daarvoor was de koers met bijna 0,6290 op het hoogste peil tot nu toe dit jaar gekomen, een gevolg van het politieke geharrewar over de mogelijke overgang van Groot-Brittannië op de euro.