Antoni van Leeuwenhoek wint zaak van Japanse farmaceut

Ziekenhuis en kankercentrum Antoni van Leeuwenhoek (AVL) heeft vrijdag een kort geding gewonnen van de Japanse farmaceut FuijiRebio.

Het Japanse bedrijf krijgt niet meer tijd om inzage te geven in royalty's die de afgelopen decennia aan het ziekenhuis betaald hadden moeten worden. Dat betekent dat FujiRebio een dwangsom moet betalen die kan oplopen tot 3 miljoen euro.

FujiRebio had het kort geding aangespannen om meer tijd af te dwingen.

Donderdag bleek dat het AVL jarenlang voor miljoenen euro's is benadeeld door het farmaceutische concern FujiRebio. Het AVL bevestigde tegenover NU.nl berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Tests

Het Japanse bedrijf FuijiRebio maakt sinds begin jaren tachtig testkits waarmee artsen kunnen controleren of de behandeling van borstkanker aanslaat. De borstkankertest, die wereldwijd door ziekenhuizen wordt gebruikt, is mede gebaseerd op onderzoek van het AVL en daarom ontving het Amsterdamse ziekenhuis 4 procent van de verkoopprijs van elke verkochte test.

Althans, dat was de bedoeling. Een paar jaar terug kreeg het AVL argwaan en startte een "diepgaand onderzoek". "Daaruit is gebleken dat wij een groot aantal jaren te weinig royalty's kregen", aldus woordvoerder Edith Krab van het ziekenhuis. 

Royalty's afdragen

Het concern beweerde bijvoorbeeld dat het ook royalty’s moest afdragen aan andere onderzoekers die octrooi hadden op technieken die in de test werden gebruikt, terwijl die octrooien allang waren verlopen.

Het Antoni van Leeuwenhoek sleepte FuijiRebio voor de rechter. In juni stelde de rechtbank in Den Haag het ziekenhuis in het gelijk. FujiRebio moet alsnog de juiste royalty's betalen binnen negentig dagen. Deden ze dat niet, dan zou een dwangsom worden opgelegd van 25.000 euro per dag, tot een maximum van 3 miljoen euro.

Tip de redactie