Duits grondwettelijk hof wijst bezwaren tegen ondertekening CETA af

Het Duitse grondwettelijk hof wijst bezwaren tegen het tekenen en de voorlopige inwerkingtreding van vrijhandelsverdrag CETA af. De Duitse regering mag voorlopig verder met het verdrag.

Dat blijkt donderdag uit een uitspraak van het Bundesverfassungsgericht over het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie.

Tegenstanders van het verdrag hadden bij het hof meerdere verzoeken ingediend om instemming van de Duitse regering tegen te houden. De Raad van de Europese Unie zal naar verwachting op 18 oktober een beslissing nemen over de ondertekening, het sluiten en de voorlopige inwerkingtreding van het verdrag.

De Duitse regering moet er volgens het hof wel voor waken dat de beslissing van de Raad van de Europese Unie alleen over CETA gaat en niet in strijd is met de bevoegheden van de EU.

Bovendien zou een van de paragrafen van het verdrag op zo'n manier uitgelegd moeten kunnen worden, dat Duitsland de voorlopige inwerkingtreding van CETA ook eenzijdig kan opzeggen.

Na ondertekening kan een deel van CETA in werking treden. Het verdrag moet uiteindelijk door alle lidstaten afzonderlijk worden geratificeerd. Eerder deze week werd al duidelijk dat een meerderheid in de Tweede Kamer het vrijhandelsverdrag steunt.

Lees meer over:
Tip de redactie