Kabinet kijkt naar garantie voor kerncentrale Borssele

Het kabinet verwacht een garantie te kunnen geven om de problemen met de kerncentrale in Borssele op te lossen. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) woensdag in de Tweede Kamer.

Hoeveel geld hiervoor nodig is, moet over vier tot zes weken duidelijk zijn.

De verliesgevende kerncentrale is eigendom van het energiebedrijf Delta. Dat is in financiële problemen gekomen door lage stroomprijzen. Het energiebedrijf is in handen van de provincie Zeeland en negentien gemeenten in Zeeland en Noord-Brabant.

Onderdeel van het plan is dat er een nieuw Zeeuws nutsbedrijf wordt gevormd en extra kapitaal naar Delta gaat. Dijsselbloem denkt dat de oplossing een "goede kans van slagen heeft in deze vorm".

De Kamer wilde graag een oplossing voor de problemen met Delta. "Ik zie beweging naar een oplossing", constateerde een tevreden Albert de Vries (PvdA). Wouter Koolmees van D66 zei positief te zijn over de richting die is gekozen voor Delta.

Sluiting

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei dat de gesprekken met Zeeland constructief verlopen. Sluiting van de kerncentrale is niet aan de orde. Sluiting in 2023 kost tussen de 400 en 700 miljoen euro, aldus de bewindsman. Als dat volgend jaar zou gebeuren zelfs tussen de 1 en 1,3 miljard.

Door deze vermoedelijke oplossing komt er ook geld voor de ontmanteling van de kerncentrale in 2033. Dat is belangrijk voor ons, aldus Dijsselbloem.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie