Export diensten goed voor 10 procent van wat Nederland verdient

Nederland heeft vorig jaar 66 miljard euro verdiend aan de export van diensten. Dat komt neer op 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

In 1995 ging het nog om 7 procent van het bbp, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Vorig jaar had de export van diensten een totale waarde van 122 miljard euro. Aangezien hier uiteindelijk 66 miljard euro aan is verdiend, was de toegevoegde waarde 55 cent per uitgevoerde euro.

De toegevoegde waarde was vorig jaar wel een stuk lager dan in 1995. Toen leverde elke euro nog een toegevoegde waarde van 67 cent op.

Internationale diensten

De toegevoegde waarde per uitgevoerde euro aan diensten is met name gedaald doordat relatief meer internationale diensten via Nederland verhandeld worden. Dan gaat het bijvoorbeeld om vergoedingen voor het gebruik van intellectueel eigendom.

Als deze geldstromen buiten beschouwing worden gelaten, dan leverde de export van diensten door de jaren heen steeds ongeveer 70 cent per euro op.

IT-diensten

De door Nederlandse bedrijven geëxporteerde diensten bestaan onder meer uit IT-diensten, managementadvies, transport en het baggeren van waterwegen.

De bedrijfstak holdings en managementadviesbureaus heeft vorig jaar het meest verdiend aan de export van diensten. Het ging in 2015 om een bedrag van 6,9 miljard euro.

De IT-dienstverlening (5,7 miljard euro), de groothandel en handelsbemiddeling (5,1 miljard) en de opslag en dienstverlening (4,5 miljard euro) volgen. Deze bedragen zijn inclusief de internationale diensten die via Nederland lopen.

In 1995 werd nog het meest aan de export van diensten verdiend door de groothandel en handelsbemiddeling. Vervoer over land kwam uit op de tweede plek.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bestemming voor Nederlandse exporteurs voor diensten. Nederland verdiende 8,7 miljard euro aan de export van diensten naar de VS.

Duitsland (8 miljard), het Verenigd Koninkrijk (7,6 miljard) en Zwitserland (4,7 miljard) zijn na de VS de belangrijkste bestemmingen.

Lees meer over:
Tip de redactie