'Deel cabinepersoneel KLM doet mee aan stiptheidsacties'

Een deel van het cabinepersoneel van KLM doet woensdag mee aan stiptheidsacties georganiseerd door vakbond FNV.

"De actiebereidheid onder het personeel is groot", zegt FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha. "Ik kan nog geen exacte aantallen noemen, maar we denken nu dat zo'n 80 procent van de cabinebemanning meedoet."

Het personeel zal voorafgaand aan de vluchten alle voorschriften strikt volgen. Dat kost volgens FNV mogelijk meer tijd dan KLM ervoor beschikbaar stelt. Daardoor kan het zijn dat sommige vluchten niet op tijd vertrekken.

"We krijgen de eerste signalen binnen dat er korte vertragingen van enkele minuten ontstaan", aldus Boufangacha. "Het is niet ons doel om vliegtuigen aan de grond te houden." De acties vinden plaats van woensdagochtend 8:00 uur tot vrijdag 14 oktober 22.00 uur.

Een woordvoerder van KLM laat juist weten dat de stiptheidsacties niet voor vertraging zorgen. ''Eventuele vertragingen zijn niet herleidbaar tot de acties", stelt ze. Ook gaat het volgens KLM om slechts een deel van het personeel dat meedoet aan de acties. 

Acties

Vakbond FNV verzet zich met de actie tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij om vanaf eind oktober op sommige lange vluchten met een steward of stewardess minder aan boord te vliegen.

FNV wil dat KLM deze kostenbesparende maatregel van tafel haalt, maar de luchtvaartmaatschappij heeft tot dusverre geen gehoor gegeven aan die eis. KLM heeft ongeveer tienduizend cabinemedewerkers in dienst. 

De acties zullen steeds harder worden zolang KLM voet bij stuk houdt, zegt FNV. ''In het uiterste geval gaan we staken, maar dat is nu nog niet aan de orde'', aldus Boufangacha. 

KLM liet eerder weten te betreuren dat FNV acties verkiest boven de dialoog, maar merkte ook op dat het personeel altijd geacht wordt om volgens de regels te werken. De maatschappij gaat er dan ook vanuit dat de oproep geen nadelige gevolgen heeft voor de werkzaamheden van KLM.

Praten

Een woordvoerder zei ook dat KLM bereid is om te praten over alternatieve maatregelen om de gewenste besparingen te bereiken. In plaats van te snijden in de bemanning, zou het bedrijf naar eigen zeggen liever bezuinigen op het aantal leidinggevenden.

Daarvoor zijn echter nieuwe cao-afspraken nodig. Zolang een ander conflict met KLM over de pensioenen niet is opgelost, wil FNV daar niet over onderhandelen.

Tijdens de zomervakantie voerde het grondpersoneel van KLM ook stiptheidsacties. Die zouden volgens FNV tot lichte vertragingen hebben geleid. Uiteindelijk werd met het grondpersoneel een nieuw cao-akkoord gesloten.

Lees meer over:
Tip de redactie