FNV roept het cabinepersoneel van KLM op vanaf woensdag de regels stipt na te leven. 

De vakbond verzet zich daarmee tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij om vanaf eind deze maand op sommige lange vluchten met een steward of stewardess minder de lucht in te gaan.

FNV wil dat KLM die kostenbesparende maatregel van tafel haalt, maar daar heeft het bedrijf geen gehoor aan gegeven. Daarom volgen nu acties. Die zullen steeds harder worden zolang KLM voet bij stuk houdt. ''Actievoeren helpt alleen als KLM er last van heeft'', stelt de vakbond. ''Daar zullen we voor gaan zorgen.''

Als de cabinebemanning voorafgaand aan de vlucht strikt alle voorschriften volgt, kost dat volgens FNV mogelijk meer tijd dan KLM ervoor beschikbaar stelt. Daardoor kan het zijn dat sommige vluchten niet op tijd kunnen vertrekken.

Geen gevolgen

KLM laat weten te betreuren dat FNV acties verkiest boven de dialoog, maar merkt tegelijk op dat het personeel altijd geacht wordt volgens de regels te werken. De luchtvaartmaatschappij gaat er dan ook vanuit dat de oproep geen nadelige gevolgen heeft voor de operaties.

Volgens een woordvoerster is KLM bereid te praten over alternatieve maatregelen om de gewenste productiviteitsverbetering te halen. Vliegen met een kleinere bemanning heeft toch al niet de voorkeur van het bedrijf, dat liever zou besparen op het aantal leidinggevenden aan boord.

Onderhandelen

Daarvoor zijn echter nieuwe cao-afspraken nodig. Zolang een conflict over de pensioenen niet is opgelost, wil FNV daar niet over onderhandelen. Door te snijden in de cabinebezetting voorkomt KLM dat het bedrijf, net als afgelopen zomer, extra flexkrachten moet inhuren om alle vluchten te kunnen uitvoeren.

Tijdens de zomervakantie voerde het grondpersoneel van KLM al stiptheidsacties. FNV zegt dat die acties tot lichte vertragingen hebben geleid, maar volgens KLM valt dat wel mee. Uiteindelijk werd met die groep werknemers een nieuw cao-akkoord bereikt.