Vakbonden kondigen nieuwe acties rond Boskalis aan

Vakbonden en werknemers van Boskalis gaan opnieuw actievoeren, ditmaal in Den Haag. 

Dat laat een voorzitter Charley Ramdas van FNV Waterbouw dinsdag weten aan NU.nl. "Wij willen politici op de hoogte stellen en de druk opvoeren." De actie moet eind oktober gaan plaatsvinden. 

Volgens de bonden is er sprake van een te mager eindbod in het sociaal plan van Boskalis. "Het sociaal plan is niet goed gevallen bij onze leden." Ramdas verwacht dat minimaal vijftig werknemers zich zullen aansluiten bij de actie in Den Haag. Eerder vond al een actie plaats voor de poort van het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht. 

Boskalis kondigde op 8 juli aan wereldwijd 650 banen te schrappen de komende twee jaar. In Nederland gaat het om 150 banen, verspreid over de bedrijven Fairmount Marine, Boskalis Bagger en Smit Salvage.

Bij Fairmount zullen alle Nederlandse officieren het veld moeten ruimen, terwijl bij Boskalis Bagger een op de zes banen wordt geschrapt. 

De ondernemingsraad (or) van het bedrijf heeft in september unaniem een positief advies gegeven over de beoogde vlootreductie. De komende twee jaar worden er 24 schepen uit de vaart genomen. 

Sociaal plan

Met de or is ook een voorlopige overeenkomst gesloten over een sociaal plan. Hierbij zal het banenverlies indien mogelijk via natuurlijk verloop en herplaatsing plaatsvinden. Gedupeerde werknemers kunnen aanspraak maken op een sociaal plan. 

Volgens Boskalis is de reorganisatie nodig omdat er minder werk is in de offshore, maar volgens de vakbonden boekt Boskalis nog altijd flinke winsten.

Tijdens een internationale bijeenkomst dinsdag van vakbondsbestuurders en leden uit verschillende Europese landen werd een rapport van de Internationale Transportwerkers Federatie (ITF) gepresenteerd. Hierin wordt gesteld dat de verwachtingen die Boskalis heeft uitgesproken voor 2016 "nogal conservatief" zijn. Bovendien zou het bedrijf in 2014 en 2015 in financieel opzicht records hebben geboekt.

Lees meer over:
Tip de redactie