Energiebedrijf RWE, het moederbedrijf van Essent, zal een deel van zijn energiecentrale in Moerdijk stilleggen.

Het bedrijf kondigt aan dat de gasgestookte centrale Moerdijk 1 per 1 februari 2018 wordt stilgelegd, meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

De in 1997 in gebruik genomen centrale heeft een vermogen van 339 megawatt en levert met name energie aan nabijgelegen bedrijven. Die contracten worden niet verlengd. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat een van de klanten zelf energie gaat opwekken. De centrale levert op dit moment ook nog energie aan het net. Dit is volgens RWE niet rendabel.

Verder zal het bedrijf vier gasgestookte warmtekrachtcentrales op 1 december volledig van het net halen. Het gaat om centrales in Erica, Klazienaveen, Den Bosch en Bergen op Zoom. Deze zijn in 2012 al stilgelegd. Op dit moment is twee derde van alle gascentrales van Essent in Nederland al stilgelegd of gesloten.

Hoewel gasgestookte centrales door deskundigen worden gezien als een belangrijke aanvulling op duurzame energie, worden ze toch gesloten. Vorige week meldde concurrent Engie de komende jaren meer dan de helft van de eigen gascentrales stil te leggen.

Volgens het FD worden de centrales toch stilgelegd vanwege een gedaalde vraag naar elektriciteit en het grotere aanbod van hernieuwbare energie uit Duitsland. Dit heeft tot overcapaciteit op het Nederlandse elektriciteitsnet geleid.