De Wereldbank moet efficiënter gaan werken, voordat kan worden gesproken over extra kapitaal voor de ontwikkelingsbank. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zaterdag na de jaarvergadering van de Wereldbank in Washington.

De Wereldbank is op steeds meer terreinen actief en ziet de vraag naar zijn traditionele leningen daarnaast sterk groeien. De bank zoekt daarom mogelijkheden om zijn balans te versterken.

Dat lijkt onmogelijk zonder extra kapitaal van de lidstaten, zei Wereldbank-president Jim Yong Kim eerder deze week.

Zo ver wilde Ploumen nog niet gaan, omdat ze eerst wil zien wat extra besparingen en een andere verdeling van bestaande middelen kunnen opleveren.

"Er kan nog wel een tandje bij" na de bezuinigingen van 400 miljoen dollar die afgelopen jaren zijn doorgevoerd, stelde ze. Nederland ziet daarbij vooral ruimte in het terugdringen van bureaucratie, onder meer door meer activiteiten van de bank te decentraliseren.

Overleg

Komend voorjaar moet bij nieuw internationaal overleg blijken hoeveel steun Nederland vindt voor de wens om meer zaken lokaal te regelen.

"Dan zullen we ook besluiten wat daar tegenover staat", aldus de minister. Het daadwerkelijke besluit over het kapitaal van de bank wordt naar verwachting volgend najaar genomen.

De Wereldbank is de afgelopen jaren actiever geworden rond urgente crisissituaties, zoals bij de uitbraak van ebola en met leningen aan landen die veel vluchtelingen uit hun buurlanden te verwerken krijgen.

"Die zaken hebben zo'n impact op een land dat reguliere hulp tekortschiet", zei Ploumen over die inzet. "Je hebt dan slimme financiering nodig, die binnen het mandaat van de Wereldbank kan worden geleverd."