Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), vindt dat er in Nederland te veel spelers in de verzekeringsmarkt zijn en noemt consolidatie daarom wenselijk.

"Consolidatie is wenselijk. Maar de vorm waarin dat gebeurt is niet aan ons", zei Knot vrijdag in de marge van de IMF-jaarvergaderingen in Washington.

Er werd hem gevraagd naar de ongevraagde overnameplannen van Delta Lloyd door NN Group, maar daar wilde Knot niet op reageren.

"Het is nu aan de aandeelhouders van Delta Lloyd", zei de centralebankpresident. "Wij komen in beeld als er overeenstemming is over een fusie of overname. Dan kijken we of er een instelling ontstaat die aan de eisen voldoet en kan blijven voldoen."

Eerdere waarschuwing

In 2013 onderstreepte Knot al het belang van een consolidatieslag in de verzekeringswereld. Naast een te vol speelveld, is het voor verzekeraars door de lage rente en strengere regels ook moeilijker om winst te maken.

"In de deelsectoren die krimpen of verzadigd zijn, is verdere kostenreductie essentieel. Consolidatie binnen de sector kan hieraan bijdragen, maar komt amper op gang", schreef DNB ruim drie jaar geleden al over de verzekeringsbranche.

Aegon

NN Group hoeft in ieder geval niet te vrezen voor concurrentie van Aegon. Topman Alex Wynaendts liet aan BNR Nieuwsradio weten dat de verzekeraar zich niet zal mengen in de overnamestrijd.

"We doen wel overnames, maar in Nederland hebben we een sterke marktpositie en is dat niet nodig. Op dit moment is dat absoluut niet aan de orde. Al kun je nooit nooit zeggen", aldus Wynaendts tegen de radiozender.

Delta Lloyd liet eerder op de dag weten niets te zien in het bod van 5,30 euro per aandeel. Het bod, met een totale waarde van 2,4 miljard euro, is niet in het belang van de aandeelhouders en andere belanghebbenden, aldus Delta Lloyd.

Vrijhandel

Verder waarschuwde Knot dat het groeiende verzet tegen globalisering en vrijhandel een belangrijke pilaar van de Nederlandse welvaart kan ondermijnen. De voordelen van internationale handel moeten daarom goed worden uitgelegd en verdedigd. 

''We hebben onze welvaart grotendeels te danken aan globalisering en internationale handel'', stelde Knot. ''Maar dat vereist onderhoud en een aanhoudende uitleg over de win-winsituatie die het biedt. We moeten ervoor zorgen dat iedereen kan meeprofiteren. Maar het belang van vrijhandel op zich staat buiten kijf.''

Volgens Knot is het sentiment tegen globalisering krachtig, maar niet altijd gebaseerd op feiten.