Het Britse pond ging vrijdag hard onderuit. De munt werd zo'n 6 procent minder waard. Dat is de grootste daling sinds de uitkomst van het referendum over het EU-lidmaatschap. 

De waarde van de munt ten opzichte van de dollar daalde tijdens de vroege valutahandel op Aziatische beurzen tot het laagste niveau in 31 jaar.

De munt staat al tijden onder druk door zorgen over een 'harde Brexit'. Maar de plotselinge daling van vrijdag werd volgens sommige valutahandelaren veroorzaakt door een probleem met algoritmes, computergestuurde verkopen van het pond.

Grote verkooporders

Bij zo'n zogeheten 'flash crash' worden door computers grote verkooporders aangemaakt, waardoor koersdalingen worden versterkt.

In enkele seconden dook de Britse munt omlaag, van 1,260 dollar, tot 1,138 dollar. Later herstelde het pond tot rond de 1,25 dollar, een verlies van 1,5 procent.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde eerder deze week dat de waardedaling van het pond de koopkracht van de Britten schaadt. Britten kopen veel geïmporteerde goederen. 

De onderhandelingen over de Brexit zullen volgend jaar volgens het IMF voor veel onzekerheid zorgen en lijken nu al tot uitstel van investeringen te leiden.

Hollande 

De zogenoemde 'flash crash' lijkt te zijn veroorzaakt door berichten dat de Franse president Hollande bij de EU aandringt op strenge onderhandelingen met de Britten over de brexit. Ook zouden er computerproblemen zijn geweest met verkooporders of heeft een handelaar een vergissing gemaakt, waardoor per ongeluk een groot aantal verkooporders werd uitgebracht.