De Scandinavische bank Nordea wil samengaan met ABN Amro. 

Björn Wahlroos, president-commissaris van Nordea, heeft al gesprekken gevoerd met ABN-topman Gerrit Zalm en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), zo schrijft NRC Handelsblad donderdag op basis van een document dat de krant in bezit heeft. 

Daarbij zou Nordea ook een voorstel hebben gedaan dat inmiddels door de Nederlandse staat is afgewezen.

NRC stelt een memo te hebben die het NLFI voorafgaand aan het gesprek van Dijsselbloem aan de bewindsman stuurde ter voorbereiding. Het NLFI is de stichting die namens de Staat de aandelen in ABN Amro beheert.

Dat het voorstel van Nordea is afgewezen, baseert de krant op ingewijden. Uit de memo zou ook blijken dat het NLFI Dijsselbloem adviseerde om de toenaderingspoging van de hand te wijzen. De stichting noemt de plannen van het Scandinavische concern ''financieel onaantrekkelijk en uiterst risicovol, zo niet praktisch onuitvoerbaar''.

Dominante partij

ABN Amro, NLFI en het ministerie van Financiën weigeren desgevraagd commentaar te geven. Een zegsman van Nordea laat weten ''nooit op dit soort speculaties in te gaan''.

Nordea is veel groter dan ABN Amro. Bij de bank met hoofdkantoor in Stockholm werken ongeveer dertigduizend mensen. Het ligt voor de hand dat Nordea bij de fusie de dominante partij zou worden.

Volgens NRC streefde de Scandinavische bank naar een zogeheten omgekeerde overname via een aandelenruil. Op die manier zou de bank op papier naar Nederland verhuizen en dus een euroland als vestigingsadres krijgen.