Enkele honderden schilders hebben donderdag actiegevoerd voor een betere cao. Ze kwamen bijeen voor het hoofdkantoor van OnderhoudNL. 

Dick Koerselman, actiecoördinator bij FNV, schat dat er in totaal vijfhonderd schilders op kwamen dagen.

Volgens Koerselman heeft het protest indruk gemaakt bij de werkgevers. "Het wemelde van de politie en er stonden dranghekken voor het kantoor. Zelf vond ik het wel opvallend dat het op die manier vormgegeven was."

De schilders protesteren tegen de cao die OnderhoudNL heeft gesloten met de veel kleinere vakbond LVB. Met die cao zouden schilders er volgens de vakbonden 1.800 euro op achteruitgaan. Volgens OnderhoudNL is dit pertinent onjuist.

Lokale stakingen 

De afgelopen weken werden er al lokale stakingen gehouden in de schilderssector. Koersselman vertelt dat ook de komende dagen er mogelijk bij individuele projecten stakingen kunnen plaatsvinden.

FNV meldde onlangs dat stakende schilders met ontslag werden bedreigd. Schilders kregen een mail dat het neerleggen van werk wordt aangemerkt als werkweigering. Er werd gedreigd met ontslag of een schadevergoeding.

Okke Spruijt, directeur bij OnderhoudNL, verklaart geen reden te zien om nu met de vakbonden om tafel te gaan voor een nieuwe cao. Hij telde 250 schilders die actievoerden.

Werknemersbestand 

"Laten we wel wezen. Vandaag waren er 250 schilders aanwezig. Dat is 1 procent van het werknemersbestand. 99 procent werkte gewoon", aldus Spruijt. Hij benadrukt ook dat de cao al is ingegaan. "FNV houdt een demonstratie na een verkiezingsuitslag."

De aanwezige politie was daar vanuit de gemeente die de vergunning heeft verleend voor de actie. "Het is ordentelijk verlopen", verklaart Spruijt. 

De werkgeversvoorman zegt verder dat hij aan de vakbonden heeft aangeboden om de looneffecten van de cao samen door te laten rekenen door een andere partij, maar dat hij hierop geen antwoord heeft gekregen.