De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft er vertrouwen in dat CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, zal worden ondertekend door de Europese leiders en de lidstaten.
 

"In een open samenleving leven betekent ook dat we openstaan voor vrije wereldhandel", aldus Merkel donderdag tijdens een conferentie in Berlijn, zo meldt persbureau Reuters

"We maken goede vooruitgang met CETA. De verwachting is dat we binnenkort overgaan naar de ondertekening en ratificatie van het verdrag." 

Onlangs zei EU-commissaris Cecilia Malmström, die het onderhandelingsmandaat namens de lidstaten heeft, al dat alle 28 Europese ministers van Handel achter het verdrag staan. Naar verwachting wordt CETA eind deze maand door hen ondertekend. 

Daarna moet het verdrag nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door alle afzonderlijke lidstaten. Dat gebeurt naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar. 

CETA moet ervoor zorgen dat de handel tussen de EU en Canada makkelijker wordt, maar het akkoord is net als het Europees-Amerikaanse handelsverdrag TTIP omstreden. Tegenstanders van CETA, waaronder vakbonden en milieuorganisaties, vrezen negatieve gevolgen voor burgers en het milieu.