Het Belgische parlement organiseert vrijdag een hoorzitting over de reorganisatie bij ING. Naast de bankdirectie en vakbonden worden ook leden van de regering uitgenodigd, zo werd woensdag besloten. 

De parlementscommissies Bedrijfsleven en Sociale Zaken willen tekst en uitleg over de 3.500 banen die de komende jaren worden geschrapt bij ING in België.

Premier Charles Michel eiste maandag toen de herstructurering werd aangekondigd, dat "alles gedaan wordt om de ontslagen te beperken".

Naast Michel staan ook de minister Kris Peeters (Werk) en Johan Van Overtveldt (Financiën) op de gastenlijst.

De bank houdt rekening met maximaal 1.700 gedwongen ontslagen. De vakbonden hebben ING-personeel opgeroepen vrijdag te staken en naar het hoofdkantoor in Brussel te komen om te protesteren.

ING kondigde maandag aan fors in zijn personeelsbestand te snijden. In Nederland verdwijnen 2.300 voltijdsbanen. De reorganisatie moet de bank per 2021 een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren.  

In België worden de filialen van ING en Record Bank samengevoegd. Ook gaan Nederland en België gebruikmaken van een digitaal platform voor de gecombineerde activiteiten. 

Het is nog niet duidelijk bij welke onderdelen en afdelingen de banen precies zullen verdwijnen.