Veel Europese banken hebben zulke grote problemen dat verder economisch herstel en een hogere rente niet genoeg zijn om hun winstgevendheid te herstellen.

De financiële positie van banken is de afgelopen tijd verder onder druk komen te staan door de lage rente, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn woensdag gepubliceerde Global Financial Stability Report.

Bij veel banken gaan de problemen in de ogen van het IMF echter veel dieper. Zo zou ongeveer een derde van de Europese bankensector ook bij een sterk herstel van de economie én een stijgende rente nog altijd te weinig winst maken.

Die banken moeten daarom schoon schip zien te maken door probleemleningen af te schrijven en hun ''gedateerde'' verdienmodellen aan te passen, bijvoorbeeld door de overdaad aan bankfilialen aan te pakken.

Volgens het IMF is ongeveer een derde van de bankfilialen in Europa overbodig en kan sluiting banken een besparing van zo'n 15 miljard euro opleveren.

Verdwijnen

Echt zwakke banken zouden helemaal moeten verdwijnen om ervoor te zorgen dat de overgebleven instellingen de economie daadwerkelijk kunnen steunen. Daarnaast moet de onzekerheid over toekomstige regels verdwijnen.

Al die maatregelen samen zouden de winsten in de Europese bankensector jaarlijks met tientallen miljarden euro's kunnen opvoeren, aldus het fonds.

Laag

De rente blijft waarschijnlijk tot ''ver in de toekomst'' heel laag, voorspelt het IMF. Dat vergroot ook de problemen van verzekeraars en pensioenfondsen, die steeds meer moeite krijgen om aan hun toekomstige verplichtingen tegenover polishouders te voldoen.

Die problemen moeten worden aangepakt, benadrukt het IMF, om te voorkomen dat consumenten nog meer gaan sparen en zo een extra rem zetten op de economie.

De groeiende risico's voor de financiële sector spelen volgens het IMF niet op korte termijn. De directe bedreigingen voor de financiële stabiliteit zijn volgens het fonds de afgelopen maanden juist gedaald. Zo zijn de acute zorgen over de Chinese economie verdwenen en lopen de grondstoffenprijzen weer wat op.

Deutsche Bank

Het IMF stelt woensdag ook dat Deutsche Bank beleggers ervan moet overtuigen dat zijn verdienmodel levensvatbaar is en dat risico's voldoende worden aangepakt.

Deutsche Bank hoort volgens het fonds duidelijk bij de vele banken die worstelen met hun positie, als een van de grote financiële concerns die noodgedwongen hun manier van zakendoen moeten aanpassen om winstgevend te blijven. Eerder op de dag waarschuwde het fonds dat een derde van de Europese banken zo zwak is dat hun problemen niet verdwijnen als de economie verder herstelt en de rente weer stijgt.

Zorgen over de toekomst en problemen uit het verleden hebben beurskoersen van banken de afgelopen maanden sterk onder druk gezet. Dat geldt in hevige mate voor Deutsche Bank. ''Dat is de realiteit waarmee we te maken hebben'', zei IMF-econoom Peter Dattels in dat verband. ''Ik ben ervan overtuigd dat de uitdagingen die we zien succesvol zullen worden aangepakt.''

Boete

De zorgen over Deutsche Bank namen vooral toe na berichten dat Amerikaanse autoriteiten de bank een boete van 14 miljard dollar hadden voorgesteld om verdere vervolging voor misstanden in de aanloop naar de financiële crisis af te kopen. Die door Deutsche Bank afgewezen megaschikking riep veel kritiek op in Europa, omdat de hoge boetes die in de VS worden opgelegd het voor banken onmogelijk kan maken om hun buffers voldoende te versterken.

Het IMF wil geen commentaar geven op de zaak tussen Deutsche Bank en de Amerikaanse justitie. Het fonds benadrukt wel dat hoge boetes niet alleen aan Europese banken worden opgelegd, maar dat ook misstanden bij Amerikaanse banken stevig worden bestraft.