Verzekeraar NN Group wil Delta Lloyd overnemen. Het concern doet een bod op zijn branchegenoot van 5,30 euro per aandeel.

Dat komt neer op een overnamebedrag van 2,4 miljard euro, meldt NN Group woensdagochtend. NN Group bestaat uit financieel dienstverleners Nationale-Nederlanden, NN en NN Investment Partners.

Het bod biedt een premie van ongeveer 53 procent op de gemiddelde slotkoers van het aandeel Delta Lloyd van de afgelopen drie maanden. De koers van de verzekeraar schoot woensdagochtend omhoog op Beursplein 5.

Delta Lloyd meldt woensdag dat NN Group op 3 oktober al een bod heeft ingediend bij Delta Lloyd. De raad van commissarissen en de raad van bestuur zeggen het aanbod in overweging te nemen met adviseurs. 

De partijen hebben nog niet met elkaar gesproken. NN heeft wel al eerder zijn visie ''over het combineren van de Nederlandse en Belgische activiteiten'' gedeeld met het bestuur en de commissarissen van Delta Lloyd, maar daar is nog niet op gereageerd. ''We hopen dat Delta Lloyd met ons in gesprek wil gaan'', aldus een woordvoerster van NN.

Leidend

NN group wil de Nederlandse en Belgische activiteiten van het bedrijf samenvoegen met Delta Lloyd om een "leidende speler" in de pensioenen- en verzekeringsmarkt te creëren. 

Volgens topman Lard Friese van NN is er een ''duidelijke en overtuigende logica'' om consolidatie te brengen op de Nederlandse verzekeringsmarkt door de twee concerns te combineren.

NN zou het overnamebedrag willen betalen met eigen en geleend geld. Het bedrijf heeft het restant van zijn aandeleninkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen euro stopgezet.

Druk

Het bod is formeel niet vijandig van aard, dat zou volgens kenners van de markt ook vrij uniek zijn in de verzekeringssector, maar de stap van NN om de bieding naar buiten te brengen zonder reactie van de prooi wordt wel opvallend genoemd.

De verzekeringsreus zet daarmee druk op de ketel. Delta Lloyd heeft zakenbank Goldman Sachs en advocatenkantoor Allen & Overy in de hand genomen voor advies.

Delta Lloyd beschikt over een extra verdedigingswal tegen onwelgevallige overnames in de vorm van de Stichting Continuïteit Delta Lloyd. Een soortgelijke stichting gooide eerder roet in het eten bij de voorgenomen overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil.

Bonden

Mocht het daadwerkelijk tot een overname komen, dan zeggen de bonden te vrezen dat dit zal leiden tot banenverlies. NN heeft laten weten eventueel pas volgend jaar meer te kunnen zeggen. Als de overname al doorgaat, dan zal de de afronding ervan niet dit jaar zijn.

''Als er straks twee mensen zijn voor dezelfde functie dan ligt het voor de hand dat er niet twee mensen over zullen blijven. Medewerkers zijn ongerust en dat verwoorden wij ook zo naar de werkgevers", zegt CNV-onderhandelaar Ike Wiersinga. Zij wijst erop dat er al onrust heerst in de financiële sector na het deze week aangekondigde massaontslag bij ING.

Winst

Zowel NN Group als Delta Lloyd zagen de winst in de afgelopen maanden dalen, vooral door het slechte weer dat het zuiden van Nederland in juni trof. Ook onrust op de financiële markten en de lage rente zorgden voor lagere resultaten.

Delta Lloyd wist de afgelopen maanden zijn kapitaalbuffer wel aanzienlijk te versterken. Eerder dit jaar besloot het bedrijf nieuwe aandelen uit te geven. Zo kan de verzekeraar beter voldoen aan strengere regels die toezichthouders hebben opgelegd.

Kort nadat NN met een verklaring naar buiten kwam, meldde Delta Lloyd de structuur van zijn Belgische activiteiten te gaan versimpelen. Het bedrijf wil Delta Lloyd Life in België samenvoegen met Delta Lloyd Levensverzekering in Nederland. De juridische aanpassingen moeten de kapitaalpositie ten goede komen.