ZEVENAAR - De Britse sigarettenfabrikant British American Tobacco (BAT) ontslaat in Nederland ongeveer 180 van de in totaal achthonderd werknemers. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De maatregelen moeten de concurrentiepositie van de fabriek in Zevenaar verbeteren, stelt de directie. De vestiging kan door de ontslagronde in ieder geval nog een jaar openblijven. BAT gaat onderzoeken of de fabriek op langere termijn bestaansrecht heeft.

Stoppen

BAT kampt met teruglopende sigarettenverkopen in West-Europa en stijgende productiekosten. "Steeds meer mensen stoppen met roken", verklaarde een zegsman. De verkopen in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland zijn volgens hem met ongeveer 30 procent gedaald.

Dat heeft volgens een woordvoerder te maken met de hogere accijnzen, waardoor de prijs van sigaretten is korte tijd is verdubbeld. Daar komt bij dat tegenwoordig stickers op de verpakkingen waarschuwen voor de gezondheidsrisico's die roken met zich meebrengt.

Zevenaar

Vooral de vestiging in Zevenaar, die voor de West-Europese markt produceert, wordt daardoor getroffen. Ongeveer 85 procent van de totale productie is bestemd voor het buitenland. Frankrijk, Duitsland en Griekenland vormen samen met Nederland de belangrijkste afzetmarkten.

Door het ontslag van 180 mensen is de productie in Zevenaar van 25 miljard sigaretten zeker gesteld, aldus BAT. De fabriek kan daardoor in ieder geval een jaar openblijven. In die periode zal BAT geen extra personeel ontslaan.

Sociaal plan

De sigarettenfabrikant gaat met de bonden onderhandelen over een sociaal plan. De Nederlandse fabriek produceert merken als Winfield, Lucky Strike, Peter Stuyvesant en Dunhill.