De vakbonden in België beschouwen de ontslagen die ING heeft aangekondigd als een oorlogsverklaring en hebben het personeel opgeroepen maandag het werk neer te leggen.

In hoeverre aan de oproep gehoor wordt gegeven, is nog onduidelijk. De bonden willen vrijdag een officiële staking organiseren.

Bij ING België worden de komende jaren 3.500 van de ruim 8.100 banen geschrapt. Er wordt rekening gehouden met zeventienhonderd gedwongen ontslagen. Een ''sociaal bloedbad”, ''onaanvaardbaar’’, ''een regelrechte slag in het gezicht van het personeel'' en een ''zeer hoge tol", klinkt het bij de bonden.

De directie legt een verband met de digitalisering en de toestand op de financiële markten, maar voor ons is dit duidelijk een kostenbesparing, aldus een woordvoerder van de socialistische vakbond.

ING-dochter Record Bank wordt geïntegreerd in ING België en krijgt te maken met honderden ontslagen. Het totaal aantal filialen van ING in België , 1.245, wordt bijna gehalveerd tot 650.

Premier Michel

Premier Charles Michel liet weten de vakbonden in de middag te ontmoeten. ''Wij steunen de getroffen werknemers’’, schreef de liberaal op Twitter. ''De bank moet haar verantwoordelijkheid nakomen.’’

Oud-premier Elio Di Rupo pleitte er in een reactie voor sancties in te stellen voor winstmakende beursgenoteerde bedrijven die werknemers ontslaan.

"Na Caterpillar en na Axa gaat opnieuw een bedrijf dat winst maakt, maar niet genoeg voor zijn aandeelhouders, over tot ontslagen", aldus de socialist. ''De voorbije tien jaar heeft ING België 7,2 miljard euro dividend uitgekeerd aan zijn Nederlands moederbedrijf."

Nederland

Ook de Nederlandse vakbonden reageren kritisch op de plannen van ING. De reorganisatie bij ING zal ''niet echt goed vallen bij onze achterban", zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees. 

''De afgelopen jaren is ING natuurlijk al behoorlijk gekrompen. Ze gaan door, terwijl de winstcijfers behoorlijk zijn'', aldus Van Hees. FNV gaat met ING in gesprek om het aantal gedwongen ontslagen zo beperkt mogelijk te houden.

Emotie

Volgens CNV Vakmensen-bestuurder Ike Wiersinga is  de reorganisatie vooral bedoeld om de aandeelhouders tevreden te stellen. "Maar het werken bij en met een bank draait ook om vertrouwen en emotie. Of de klanten hier beter van worden, is nog maar de vraag, en voor de medewerkers is het al helemaal niet goed", aldus Wiersinga. 

Reinier Castelein van vakbond De Unie noemt de reorganisatie "ontzettend heftig". Volgens Castelein is het leed nog niet geleden in de financiële sector. "Hoe strakker ING gaat zitten als digitale bank; de rest zal erachteraan moeten hollen. ING is wat mij betreft de slachtbank van Nederland geworden".