De Chinese munteenheid yuan is zaterdag toegetreden tot de elitaire club munten waarmee het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de eigen munteenheid berekent.

Met de verzameling munteenheden, het "valutamandje", bepaalt het IMF de waarde van de van de zogeheten speciale trekkingsrechten (SDR's). Die SDR's vormen als het ware de munteenheid die het IMF hanteert voor het betalingsverkeer met zijn lidstaten.

In het mandje zaten tot 1 oktober de Amerikaanse dollar, de euro, de Britse pond en de Japanse yen. Nu zit ook de yuan in het "mandje".

Mijlpaal

Het is voor het eerst sinds 1969 dat de samenstelling ervan wezenlijk verandert, afgezien van de vervanging van Duitse en Franse munteenheden door de euro. IMF-chef Christine Lagarde noemt de gebeurtenis een "historische mijlpaal''. Het is volgens haar een belangrijke stap naar de integratie van de Chinese economie in het stelsel van de wereldeconomie.

De yuan vertegenwoordigt nu 10,9 procent van het valutamandje. Het aandeel van de euro wordt daarom teruggedrongen van 37,4 naar 30,9 procent. De dollar blijft nummer 1 met 41,7 procent.

Politiek

Het aandeel in het valutamandje is vooral politiek waardevol. Bijna een jaar geleden is besloten de yuan in het mandje ee te nemen.

Chinese politici hebben jarenlang geijverd om hun munt bij het IMF als wereldmunt erkend te krijgen. De Volksrepubliek is goed voor ruim 20 procent van de wereldbevolking en voor 10 procent van de wereldhandel. Toch wordt slechts 2 procent van de betalingen wereldwijd in yuans afgewikkeld.