AMSTELVEEN - Air France-KLM sluit het gebroken boekjaar 2004/2005 winstgevend af ondanks de hoge olieprijs. De luchtvaartcombinatie kan kerosine tegen een relatief gunstig tarief inkopen en wordt daardoor minder hard getroffen door de dure brandstof dan andere luchtvaartmaatschappijen.

Dat heeft KLM-topman Leo van Wijk in een interview met de donderdageditie van de Duitse krant Die Welt gezegd.

Air France-KLM heeft zich volgens Van Wijk vorig jaar goed ingedekt tegen de stijgende olieprijs. Desondanks is het luchtvaartconcern honderden miljoenen euro's kwijt aan de dure brandstof. Deze kosten zijn niet af te wentelen op de passagiers door middel van toeslagen, aldus Van Wijk.

De olieprijs blijft volgens de topman nog zeker zes maanden op een hoog niveau staan. Hij voorspelt dat vele luchtvaartmaatschappijen in de problemen komen.

De winstgevendheid van Air France-KLM is volgens Van Wijk ook te danken aan kostenvoordelen die de samenwerking tussen beide luchtvaartmaatschappijen oplevert. Van Wijk wist verder nog te vertellen dat het marktaandeel van KLM in Frankrijk dankzij de fusie met Air France 5 tot 6 procent is gestegen.