Dijsselbloem wil overleg over Amerikaanse boetes voor Europese banken

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wil internationaal overleg over extreem hoge Amerikaanse boetes voor Europese banken.

Hij zei dat vrijdag in verband met een dreigende Amerikaanse miljardenboete voor de belangrijke Duitse bank Deutsche Bank. Die boete kan een serieus probleem vormen, aldus de bewindsman die ook voorzitter van de Eurogroep is.

Het Internationaal Monetair Fonds zou het op de agenda moeten zetten, aldus Dijsselbloem. Amerikaanse boetes kunnen zo hoog uitvallen dat het voor banken bijna onmogelijk wordt zichzelf te versterken.

Het maakt het herstel van de Europese banken na de kredietcrisis heel moeilijk, terwijl dat herstel zo nodig is voor de economie, zegt Dijsselbloem. Hij zegt zich grote zorgen te maken over de boete. Het is deels geld van Europese rekeninghouders en beleggers dat verdwijnt naar de Amerikaanse overheid.

Het bedrag van 14 miljard dollar dat Amerikaanse autoriteiten aan Deutsche Bank als schikkingsvoorstel voorlegden, zou buitenproportioneel en echt schadelijk zijn, zegt Dijsselbloem.

Daar is als bank bijna niet tegen op te boksen, omdat de financiële instelling dan tegen hogere kosten nieuw kapitaal moet aantrekken. Het bedreigt de financiële stabiliteit, aldus de minister.

Hij benadrukt dat Deutsche Bank ook zelf orde op zaken moet stellen, ''en daar zijn ze ook mee bezig.''

Lees meer over:
Tip de redactie