Ex-Eurocommissaris adviseert Volkswagen over duurzaamheid

Voormalig Eurocommissaris voor klimaat Connie Hedegaard gaat autofabrikant Volkswagen adviseren over duurzame mobiliteit, milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid. 

De stap van de Deense politica, die van 2010 tot 2014 lid van de Europese Commissie was, levert verbaasde reacties op.

In Brussel, maar ook in Franse en Italiaanse media, werd donderdag een verband gelegd met de omstreden functie bij Goldman Sachs van haar ex-baas, toenmalig commissievoorzitter José Manuel Barroso. Ook die overstap zorgde voor discussie. Die laaide opnieuw op toen deze week bleek dat Barroso al langer contacten met de Amerikaanse bank onderhield.

De naam Neelie Kroes valt eveneens, omdat zij als EU-commissaris Mededinging in de commissie-Barroso banden had met een offshorefirma op de Bahama's. Zij had dit niet gemeld.

De Europese Commissie laat donderdag weten dat Hedegaard de verplichte ''afkoelingsperiode'' van achttien maanden in acht heeft genomen en dus niet om toestemming hoefde te vragen.

Europese lobbywaakhond CEO stelt dat Volkswagen Hedegaard wil gebruiken om het door het dieselschandaal geschonden imago van het Duitse bedrijf op te poetsen.

Tip de redactie