BEVERWIJK - Etos Apotheek, onderdeel van Ahold-dochter Etos, gaat als eerste vanaf volgende maand de prijs van zowel receptloze als receptgebonden medicijnen op de verpakking vermelden. Prijsvermelding is niet verplicht, maar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er erg voor omdat consumenten zo kostenbewuster worden.

De prijzen van medicijnen vormen een substantieel deel van de stijgende kosten van de gezondheidszorg. Veel kritiek is er al jaren op de gevestigde apothekers, die te veel zouden verdienen. Langzaam komen er nu ook alternatieve aanbieders op de markt. Voorop lopen de drogisten.

Proef

Ahold-dochter Etos begon samen met zusterbedrijf Albert Heijn begin 2003 een proef met apotheken in Den Bosch. Deze proef is dusdanig goed verlopen, dat Etos Apotheek binnenkort met negentien nieuwe locaties in Amersfoort en Leusden komt.

Het gaat om drie apotheken en zestien medicijnservicepunten in AH- en Etos-winkels. De servicepunten hebben geen medicijnen op voorraad. Hier kunnen klanten recepten inleveren en dan de medicijnen later ophalen. Etos komt ook met een bezorgdienst.

DA

Ahold is niet de enige belager van de traditionele apotheker. Zo is ook een andere grote drogisterijketen, DA, van plan zich een plaats te veroveren.

De apothekersorganisatie KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie) zei donderdag dat nieuwkomers in de markt welkom zijn, omdat dat goed is voor een gezonde concurrentie.

Deskundigheid

Een woordvoerder waarschuwde wel voor mogelijke suggesties dat de servicepunten echte apotheken zijn, waar deskundigheid aanwezig is.

De KNMP heeft intussen met het ministerie van VWS afgesproken, dat ook de "oude" apotheken per 1 januari de prijs van een geneesmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar is op de verpakking gaan vermelden. Er zijn overigens volgens hem her en der apothekers die dat nu al doen.