Nog veel onduidelijkheid rondom OPEC-akkoord

De leden van oliekartel OPEC hebben de olieprijs een oppepper weten te geven met hun principeakkoord over een lagere productie, maar analisten reageren donderdag sceptisch op de onverwachte overeenkomst. Die moet nog in detail worden uitgewerkt.

De olie-exporteurs die deel uitmaken van de OPEC kwamen overeen hun productie te beperken tot 32,5 miljoen tot 33 miljoen vaten per dag. Dat zou de olieprijs een impuls van 7 tot 10 dollar per vat kunnen geven, denken kenners van Goldman Sachs.

Daarvoor moeten de afspraken wel strikt en snel worden uitgevoerd. De grote vraag is echter of de OPEC-landen, die samen goed zijn voor 40 procent van de wereldwijde olieproductie, zich aan hun afspraak zullen houden.

De overeenkomst moet nog worden geformaliseerd op een top in november. Dan moet ook duidelijk worden wat de productieplafonds voor de afzonderlijke landen worden.

De Amerikaanse investeerdersbank Citigroup verwacht dat daar nog wel onenigheid over kan ontstaan en heeft vooral het idee dat de OPEC het probleem voor zich uit heeft geschoven.

Gestage groei

De OPEC-landen hebben onderlinge afspraken over de maximale hoeveelheid olie die op de markt wordt gebracht in het verleden veelvuldig gebroken. Goldman wijst er in dat verband op dat de plafonds vooral werken als de vraag naar olie daalt. ''Dat is nu niet het geval, de vraag groeit gestaag'', aldus analisten van de Amerikaanse bank.

De olieprijs ging woensdagavond zo'n 5 procent omhoog dankzij het OPEC-akkoord. Donderdag zakte de prijs licht terug, tot circa 48,50 dollar voor een vat Brentolie.

Amerikaanse olie deed iets meer dan 47 dollar per vat op de termijnmarkt.

Lees meer over:
Tip de redactie