Vrijdagochtend rijden mogelijk geen treinen op de Vechtdallijn tussen Emmen en Zwolle. Leden van vakbond VVMC voor treinpersoneel leggen hun werk neer uit onvrede over vervoerder Arriva.

De machinisten staken vanaf de aanvang van hun dienst om 4.30 uur tot 9.00 uur. Een woordvoerder van de vakbond kan nog niet zeggen hoeveel vakbondsleden het werk zullen neerleggen of wat de precieze gevolgen zullen zijn voor reizigers.

De VVMC vindt het verschil in salaris tussen medewerkers van NS en Arriva te groot en is niet akkoord gegaan met de nieuwe cao. De loonsverhoging die Arriva daarin met andere vakbonden heeft afgesproken, is volgens de VVMC "niet acceptabel". Ook wil het personeel af van de gebroken diensten.

Buitenproportioneel

De VVMC telt ruim vierduizend leden. Volgens de bond vindt Arriva een akkoord met vakbonden FNV en CNV afdoende. Vakbondsleider Wim Eilert zegt dat de VVMC tijdens de staking probeert om "de reiziger zo veel mogelijk te ontzien".

Een woordvoerder van Arriva noemt de geplande actie "buitenproportioneel". Arriva zet tijdens de staking bussen in om overlast voor reizigers te beperken. Op de website van de Vechtdallijnen staat vrijdagochtend een actueel overzicht van vervallen treinritten.