'Kosteloze distributie van groene stroom is in strijd met EU-recht'

Vlaamse leveranciers van groene stroom mogen die stroom niet langer gratis distribueren, oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag. Die bestaande regeling is in strijd met het Europees recht.

In Vlaanderen is het distribueren van groene stroom gratis. Dat gold aanvankelijk voor alle producenten, maar sinds 2006 alleen nog voor in Vlaanderen geproduceerde groene stroom. Zo wil het Vlaams Gewest de groenestroomproductie in eigen land stimuleren, om aan internationale milieueisen te voldoen.

Energieleverancier Essent eiste na wijziging van die regels een schadevergoeding van 16 miljoen euro van het Vlaams Gewest. Essent levert groene stroom in Vlaanderen, maar voert die grotendeels in vanuit Nederland.

In de zaak rondom Essent vroeg de Brusselse rechtbank aan het Europees Hof of de Vlaamse regeling voor kosteloze distributie van groene stroom wel strookt met het EU-recht. Dat blijkt niet zo te zijn: het zijn niet de producenten, maar de leveranciers die vooral van de regeling profiteren, oordeelt het Hof. En dat was niet het doel van de regeling.

Geen zekerheid

In principe mogen Europese lidstaten bepalen dat alleen de productie van groene stroom op hun eigen grondgebied in aanmerking komt voor regelingen om de productie te stimuleren, stelt het Hof.

Maar het Vlaamse systeem van gratis distributie steunt de producenten onvoldoende. Kleine, plaatselijke opwekkers van groene stroom die niet producent én leverancier zijn, genieten bijvoorbeeld geen voordeel. "De regeling biedt geen enkele zekerheid dat het voordeel voor leveranciers uiteindelijk ten goede komt aan de producenten van groene stroom."

De uitspraak is opvallend, omdat de advocaat-generaal van het Europees Hof in april nog zei dat de Vlaamse regeling niet in strijd was met EU-regels. Dat advies was echter niet bindend.

Lees meer over:
Tip de redactie