Olieprijs schiet omhoog na akkoord OPEC-landen

De olieprijs is omhoog geschoten nadat de leden van oliekartel OPEC op hoofdlijnen een akkoord wisten te bereiken over het beperken van de olieproductie.

Dinsdag werd nog ongeveer 46 dollar betaald voor een vat ruwe Brentolie. Een dag later steeg de prijs met 5 procent naar 48 dollar.

Overigens is dit niet de hoogste prijs die in de afgelopen maanden voor Brentolie is betaald. Medio augustus werd nog een prijs van bijna 51 dollar aangetikt.

Voor een vat Amerikaanse olie moest bij de slotbel op Wall Street 46,72 dollar worden afgetikt en dat kwam neer op een stijging van 4,5 procent.

Met een beperking van de olieproductie hopen de OPEC-landen dat de prijs voor olie verder omhooggaat, zodat ze meer geld verdienen aan de export. Veel olieproducenten, zoals Saudi-Arabië en Venezuela, hebben veel last van de lage prijzen, omdat daardoor de inkomsten sterk onder druk staan.

Analisten van de Amerikaanse bank Goldman Sachs verwachten dat de olieprijs volgend jaar met 7 tot 10 dollar zal stijgen door het akkoord.

Productieplafond

De Nigeriaanse olieminister meldde woensdag dat de OPEC-landen een productieplafond van 32,5 tot 33 miljoen vaten per dag hebben afgesproken vanaf november. Dat zijn circa 750.000 vaten minder dan dat er in augustus per dag aan olie werd opgepompt.

De OPEC-landen roepen een speciaal comité in het leven die de details van het akkoord gaat uitwerken en de toewijzingen bepalen. In november moet daarover meer bekend worden.

Productie

De OPEC-landen zijn goed voor circa 40 procent van de wereldwijde productie. Nu de aangesloten landen akkoord zijn, is het zaak ook landen die niet bij de OPEC zijn aangesloten mee te krijgen.

Het gaat dan onder meer om Rusland. Daarover wordt nog gesproken. Rusland voerde onlangs zijn productie nog fors op. Het land is momenteel goed voor 11,1 miljoen vaten per dag.

Het is voor het eerst in acht jaar dat de OPEC-landen een akkoord bereikten over een productieplafond. Volgens kenners betekent de overeenkomst mogelijk ook een verbetering voor de verhouding tussen gezworen vijanden Iran en Saudi-Arabië. Sinds 2014 botsen de grootmachten al over de olieproblematiek.

Lees meer over:
Tip de redactie