Het omstreden rentebeleid van de Europese Centrale Bank heeft ook de Duitse economie vooruit geholpen.

Zo kreeg de export van het land een boost, daalde de werkloosheid en zakten de rentekosten van de Duitse overheid met 28 miljard euro.

Met woorden van die strekking heeft ECB-voorzitter Mario Draghi woensdag het beleid van de centrale bank verdedigd in het Duitse parlement, meldt Financial Times.

In Duitsland klinkt steeds meer kritiek op het beleid van de ECB, met name uit de bancaire sector. Critici menen dat door de lage rente spaarders worden gestraft en dat de prijzen van bezittingen worden opgeblazen. Daarbij worden winsten van de Duitse banken geraakt door de maatregelen.

Begroting

Volgens Draghi profiteren huishoudens gemiddeld meer van de gedaalde rentelasten dan dat spaarrente daartegenover zou opleveren. Daarnaast zorgden de lagere lasten ervoor dat de Duitse regering vorig jaar een sluitende begroting kon presenteren.

"Door ons beleid slaat het herstel aan. Daardoor zullen we in staat zijn de rentes weer te verhogen", aldus de ECB-president in een besloten bijeenkomst.

Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn onder meer investeringen en structurele hervormingen nodig in Europa. Op die punten gaf hij Draghi ook gelijk. Schäuble liet zich meer dan eens kritisch uit over het rentebeleid van de ECB.